Welkom bij de beste hobby die er is, roleplayinggames! Terwijl de hobby steeds populairder wordt, is nog niet iedereen even bekend met wat het precies inhoudt. Daarvoor is deze categorie gemaakt, speciaal als introductie voor beginners en nieuwsgierigen.

Je vindt hier uitleg over wat roleplayinggames precies zijn, hoe je ze speelt en zelfs hoe je zelf zou kunnen beginnen met je eigen spel. Alles wordt stap-voor-stap en in makkelijk te begrijpen taal uitgelegd, dus lees vooral verder!

Een klassieke Dungeons & Dragons groep, in het heetst van de strijd

Roleplayinggames zijn uniek. Ze zijn niet helemaal te vergelijken met andere spellen, hoewel bordspellen in de buurt komen. In deze uitleg zal je leren hoe een roleplayinggame in elkaar zit en hoe het spel werkt. Lezers met haast hebben geluk met onze ‘uitleg in het kort’ en ieder die graag wat concrete voorbeelden zoekt, vindt onderaan een voorbeeldscenario.

Zelfs wanneer je weet wat het spel inhoudt, kan het lastig zijn om te beginnen. Ben je enthousiast om zelf van start te gaan met een groep, maar lijkt het overweldigend? Zelfs complete beginners kunnen uit de voeten in dit hoofdstuk met onder andere een speciaal stappenplan. In dit stappenplan krijg je een duidelijk overzicht van wat je nodig hebt om een groep te vinden of te maken.

Je weet hoe je moet beginnen en nu komt de grote keuze voor een systeem. Op deze pagina vind je tips voor waar je kan beginnen met het kiezen van een systeem. Afhankelijk van hoe je in de hobby bent gekomen, kan dat nog wel eens verschil maken. Simpele Systemen bevat ook een uitleg over de meest bekende genres (erg belangrijk voor RPG’s) en hoe je deze kan herkennen. Als laatste krijg je een lijst met uitleg en suggesties voor een paar bekende en handige systemen.

Als laatste heb je een karakter nodig, tenzij je de Gamemaster bent natuurlijk. De technische kant kan het gekozen systeem het best uitleggen. Karakters Maken helpt je met alles wat buiten het systeem valt. Karakters kunnen namelijk zo complex zijn dat ze een eigen film verdienen, of zo simpel als een slecht gemutste Patrick Ster, bewapend met een greataxe.

In de wereld van roleplayinggames vind je regelmatig woorden en termen die niet zo duidelijk zijn voor beginners. In het Woordenboek vind je een collectie van de meest bekende en veelgebruikte exemplaren die je kunt tegenkomen.