Er zijn tegenwoordig veel roleplayinggames om uit te kiezen. Zeker voor beginners kan het lastig zijn om een keuze te maken zonder ervaring. Sommige systemen zijn lastiger ‘even te proberen’ dan andere door hun regelcomplexiteit of prijskaartje.

Dat hoeft gelukkig niemand te stoppen. Er zijn genoeg toegankelijke systemen op de markt, ook voor beginners. Zo zijn er gratis systemen, simpele systemen (zelfs voor kinderen) of populaire systemen waar je snel een groep voor kunt vinden. Let wel dat vrijwel alle systemen in het engels geschreven zijn, waardoor wat kennis van de taal wel nodig is.

De markt van roleplaying-games is een drukte vol variatie en niches.

Plek om te beginnen

Iedereen heeft wel eens dat moment gehad waarop ze dachten: ‘Hmm, dat spel lijkt me best leuk’. Denk eens terug aan dat moment. Het kan namelijk erg helpen bij de zoektocht naar een passend systeem.

Aansluiten bij anderen

Ben je geïntroduceerd door iemand die het spel al speelt, of keek je alleen even mee? Vraag eens of je daar mee mag doen! Vaak is het makkelijker om bij ervaren spelers mee te doen dan om zelf alles uit te zoeken. Veel groepen vinden het geen probleem en zelfs leuk als ze iemand kunnen introduceren aan de hobby.

Om deze reden is het ook handig om een populair systeem te kiezen als je net begint. Zo heb je meer kans om medespelers en uitleg over regels te vinden.

Interesse door media

Ben je enthousiast geraakt door The Lord of the Rings, Star Wars of misschien een videospel? Dan is het genre handig om te gebruiken als richtlijn. De meeste systemen hebben een speciaal genre voor hun setting, de wereld waarin de verhalen plaatsvinden en waar de regels voor zijn gemaakt. Er zijn ook systemen die alles ondersteunen en dus voor elke setting te gebruiken zijn.

Speelstijl

De manier waarop je wilt spelen is belangrijk voor het kiezen van een systeem. Een systeem met veel tactiek en regels is misschien minder ideaal voor mensen die alleen meedoen om te kletsen, maar juist beter voor mensen die houden van sleutelen en optimaliseren.

Genre

Net zoals films en videogames heeft elk systeem een wereld met een bepaalde stijl en thema’s, ookwel de setting genoemd. Er bestaan ook vele subgenres, maar die worden voor het gemak even achterwege gelaten. De onderstaande films en spellen zijn vooral bedoeld als voorbeeld voor het genre. Slechts enkele hebben een bijbehorend RPG-systeem.

(Medieval) Fantasy
Bevat vaak fantastische of onmogelijke elementen zoals magie en bovennatuurlijke krachten. Ook niet-bestaande wezens zoals monsters vallen onder fantasy. Verreweg de meeste fantasy-settings vinden plaats in een middeleeuwse tijd, met ouderwetse kennis waar magie de rol van technologie overneemt. Bekende voorbeelden van fantasy zijn Lord of the Rings, Skyrim, Harry Potter en zelfs Pokémon.

Sciencefiction
Bevat vaak futuristische elementen met een focus op technologie. Veel sciencefiction settings vinden plaats in een speculatieve versie van de echte wereld, ver in de toekomst. Bekende voorbeelden van sciencefiction zijn Star Wars, Star Trek, Dune en Alien.

Post-Apocalyptisch
Iets is enorm fout gegaan en de wereld zoals die ooit was bestaat niet meer. Of het nu komt door een zombie-plaag, een nucleaire oorlog of iets anders onbekends, dat kan verschillen. Wat niet verschilt, is dat de wereld nu gevaarlijk, onvoorspelbaar en leeg is geworden. Gevaar loert overal en overleven in zware condities is vaak een van de hoofdthema's. Bekende voorbeelden van post-apocalyptisch zijn The Walking Dead, Mad Max, Fallout en The Last of Us.

Historisch / Modern
De echte wereld, soms gezet in de moderne tijd, andere versies zijn in de middeleeuwen of de oudheid. Vaak ligt de focus op historische gebeurtenissen en feiten. Dit genre is misschien minder populair dan anderen, maar verdient zijn eigen plek in de lijst. 

Aangeraden systemen

Dit zijn enkele bekende en relatief simpele systemen voor beginners. Sommige systemen en boeken zijn enkel online als (legale) PDF op bepaalde websites te vinden, maar deze zijn natuurlijk te printen naar wens.

Dungeons & Dragons, 5e editie
Genre: Medieval Fantasy
Startprijs: Gratis (basisregels) of ~€18.95 (starterset)
Regelboek: ~€34.99 (Player's Handbook)
Regels: Gemiddeld

Deze editie van Dungeons & Dragons is populairder dan ooit en voor velen hun eerste RPG-ervaring. Dit komt onder andere dankzij versimpelde regels en betere balans in vergelijking met vorige edities. Ook is D&D gegroeid door series zoals Stranger Things en Critical Role. De simpele regels en populariteit, gecombineerd met de klassieke setting van Zwaarden, Draken en magie maken dit de standaardkeuze voor beginners. 

Dungeon World
Genre: Medieval Fantasy
Startprijs: Gratis (alles)
Regelboek: Gratis
Regels: Weinig

Dungeon World is een bijzonder systeem door zijn simpele regels en de rol van de spelers. Alle spelers werken namelijk mee aan het bouwen van de wereld tijdens het spel. Zo heeft iedereen een beetje de rol van Gamemaster. Deze focus op het verhaal is de kern van Dungeon World. Helaas is er daardoor weinig te beleven voor tactische spelers die uitgebreide karakters willen bouwen, levelen en optimaliseren. Door de grote vrijheid en het feit dat het helemaal gratis is, is dit systeem perfect voor beginners en mensen die iets met minder regels willen proberen.

Star Wars: Edge of the Empire
Genre: Sciencefiction
Startprijs: Gratis (Avontuur 'Under a Black Sun') of $29.95 (starterset)
Regelboek: ~€76.50 (Core Rulebook)
Regels: Gemiddeld

Star Wars. Wie heeft nou nooit een Jedi of Sith willen zijn, of een van de handige robots met een unieke kijk op al die biologische levensvormen? Veel van dit systeem zal je bekend voorkomen en is daarom makkelijker om te leren. Daarnaast is het ook makkelijker omdat de regels van Star Wars: Edge of the Empire meer op roleplay focussen en eigen invulling toelaten dan andere systemen. Helaas komt dit allemaal met een groot prijskaartje, zelfs voor de starterset. Deze optie is dus misschien het beste om als groepsaankoop doen. 

Stars Without Number: Revised Edition
Genre: Sciencefiction
Startprijs: Gratis (uitgebreide basisregels)
Regelboek: ~$19.99 (PDF Rulebook), ~$59.99 (Hardcover Rulebook)
Regels: Gemiddeld

Stars Without Number heeft voor zowel de spelers als de Gamemaster veel mogelijkheden. Spelers hebben veel interpretatieruimte voor hun krachten en vaardigheden, met een arsenaal aan futuristische tech om uit te kiezen. Dit kunnen ze goed gebruiken, want gevechten in dit systeem zijn erg dodelijk voor zowel de spelers als hun tegenstanders. Hierdoor is tactiek en soms het vermijden van gevechten belangrijk. De Gamemaster krijgt in Stars Without Number veel tools om werelden, facties en meer te maken. Als wat regels en gevaarlijke gevechten geen obstakel zijn, is dit systeem uitstekend voor beginners.

Fate
Genre: Universeel
Startprijs: Gratis (Fate Core Rulebook, Fate Accelerated)
Regelboek: Gratis (Fate Core Rulebook)
Regels: Weinig

Fate is een universeel systeem. Het bevat regels voor veel mogelijke genres en wensen. Vaak bevatten universele systemen erg veel regels en details, omdat er zoveel wordt ondersteund, en Fate is geen echte uitzondering. Hoewel veel ervan optioneel is (zoals laserzwaarden wanneer je Medieval Fantasy speelt), kan daardoor het lastig te omvatten zijn als beginner. Echter, als je niet kan kiezen en graag genres mixed of als je erg houdt van uitgebreide regels met meer opties dan je kunt bedenken, dan is Fate een solide keuze. Natuurlijk kan de prijs 'gratis' hierbij geen kwaad.