Je hebt besloten dat je graag eens een roleplayinggame wilt spelen, maar je weet niet goed waar en hoe je moet beginnen. Geen zorgen! Met deze korte, stap-voor-stap uitleg kan elke rekruut binnen de kortste keren draken bevechten en schatten plunderen.

De stappen

  1. Vind een groep
  2. Kies een systeem
  3. Verzamel je uitrusting
  4. Bereid je voor
  5. Speel het spel
Dankzij steeds meer fans, verschijningen in bekende series en spelende celebrities is de hobby populairder dan ooit. Pak je kans en doe mee!

Stap 1: Vind een groep

Om een gezellige, leuke en vooral succesvolle sessie te spelen, is het van belang dat je een groep hebt waarmee je daadwerkelijk kán spelen. Zonder andere spelers in de groep is het lastig om een rollenspel op te starten, omdat het concept van het spel gebaseerd is op de reacties en de input van de verschillende spelers. Daarnaast kun je als beginner je aansluiten bij andere startende spelers of ervoor kiezen het avontuur aan te gaan met een meer ervaren groep. Je kan zelfs beginnen met onbekenden in een online sessie. Deze verschillende opties hebben hun voor- en nadelen die je voor jezelf moet afwegen. Ontdek wat bij jou past!

Grootte van je groep

Het aantal spelers waarmee je kan spelen ligt voor TTRPG’s vaak niet vast. Zo is het mogelijk om al te spelen met twee spelers en een spelleider, of kan je het opschalen naar wel 7 of 8 spelers! Beide aantallen – en alles ertussenin – hebben zo hun voor- en nadelen.

Het spelen met een kleine groep verloopt vaak gemakkelijker. Met een kleiner aantal heb je bijvoorbeeld minder input nodig van andere spelers tijdens het spel, waardoor je eenvoudiger beslissingen kunt maken. Daarnaast is het prikken van een datum en tijd met een kleinere groep vaak makkelijker.

Als je een groep met meer spelers hebt, kan afspreken vaak lastiger zijn. Hierdoor is het misschien niet mogelijk om elke week te kunnen spelen. Daarentegen heeft een grotere groep ook zeker zijn voordelen. Doordat je meer speelbare karakters hebt, geeft het spelen met een grotere groep veel kleur aan het avontuur en maakt het de groepsdynamiek vaak meer organisch en de conversaties levendiger.

Als je voor het eerst gaat spelen, is het misschien makkelijker om met een groep van vier spelers te spelen. Dit aantal geeft je genoeg tijd om tijdens conversaties je reactie voor te bereiden, maar hoef je ook niet bang te zijn dat je niet aan de beurt komt.

Plekken om te zoeken

Een groep kan je samenstellen uit vrienden die dezelfde interesse voor RPG’s delen en samen met jou een spel willen starten. Je kan dan bij iemand thuis afspreken of bij een spellenwinkel in de buurt. Vele winkels organiseren avonden waar je onder andere ook TTRPG’s kan uitproberen.

Wanneer er geen mensen in je directe omgeving zijn die een groep kunnen vormen, zijn er genoeg enthousiastelingen te vinden op het internet. Op plekken zoals de Dutch20 Reddit en Dutch20 Discord zul je groepen vinden die al lange tijd spelen en hun avonturen delen, maar ook mensen die op zoek zijn naar een startende groep. Als je online met deze groepen gaat spelen, is het handig dat je beschikt over de juiste apparatuur. Hierover vind je meer in stap 3.

Stap 2: Kies een systeem

Elk spelsysteem bevat z’n eigen regels, thema’s en mogelijkheden. Het kan zijn dat je meer interesse hebt in het rollenspel en minder in de gevechten. Je kan dan een systeem kiezen dat bij die voorkeur past. Online delen mensen vaak hun ervaringen met verschillende systemen en raden ze aan welke systemen passen bij welke voorkeuren. Het vinden van een systeem dat bij je past vergt wat onderzoek, maar kan ervoor zorgen dat je meer plezier uit het spel haalt!

Voor beginners is Dungeons & Dragons, 5e editie op dit moment het meest aan te raden. Dit systeem is niet alleen het populairst, maar ook het makkelijkst op te pakken met veel hulpbronnen online.

Voor ieder die graag zelf zoekt maar wat hulp kan gebruiken, is er onze gids over RPG-systemen. Hierin vind je uitleg over wat RPG systemen precies zijn, hoe ze kunnen verschillen en hoe jij de beste keuze kan maken. Om het allemaal nóg makkelijker te maken, vind je hier ook enkele gratis systemen om mee te starten.

Stap 3: Verzamel je uitrusting

In theorie heb je niks nodig om een RPG te spelen. Hoogstens een potlood, papier en wat dobbelstenen. Maar zoals bij elke activiteit zijn er bepaalde materialen die je het leven makkelijker kunnen maken. Deze materialen verschillen wanneer je thuis aan de tafel speelt, of online aan de virtuele tafel. Het kostenplaatje voor het spelen van TTRPG’s kun je helemaal zelf bepalen en kan vaak zelfs helemaal gratis.

Regelboek

Bijna alle TTRPG’s gebruiken een regelboek. Vaak is er één essentieel boek met de basisregels en is de rest optioneel. Ook hebben sommige systemen gratis regels, zodat je (een simpele versie) kan uitproberen voor je iets koopt. Let wel dat de meeste boeken alleen in het Engels verkrijgbaar zijn.

Ruimte

Net zoals bij bordspellen is een ruimte met een degelijke tafel erg handig. Er is ruimte nodig voor alle spelers, character sheets, mogelijk een kaart in het midden en meer. Opnieuw kunnen lokale spellenwinkels hierbij enorm helpen. Sommige winkels hebben namelijk speciale ruimtes voor het spelen van onder andere bordspellen. Als alternatief is er altijd de mogelijkheid om online te spelen. Lees hier meer over Online Spelen.

Character sheet

Een character sheet is een vel papier waarop alle informatie over een karakter te vinden is. De meeste rollenspellen bevatten een eigen versie die in het regelboek of online te vinden zijn. Voor sommige systemen is het mogelijk om een character sheet online of via je mobiel te gebruiken. Zo heeft Dungeons & Dragons bijvoorbeeld een speciale app en website, maar andere hebben alleen wat fans hebben gemaakt.

Pen & papier

De klassiekers. Onmisbaar voor character sheets, notities, rekenen én het creatief tekenen van je mede-avonturiers, geen talent voor nodig.

Dobbelstenen

Voor de meeste RPG’s is een set polyhedrale dobbelstenen erg handig. Hoewel er veel apps en websites zijn die dobbelstenen voor je kunnen rollen, is het vaak toch fijn om zonder electronica te kunnen spelen. Deze zijn vaak voor enkele euro’s te vinden bij een lokale spellenwinkel, of te leen van anderen. Ze worden soms namelijk ook verzameld. Lees hier meer over dobbelstenen.

Miniaturen

Het gebruik van miniaturen gaat al jaren hand in hand met rollenspellen. Figuren zijn een populaire manier om karakters en monsters weer te geven. Ze zijn te vinden in spellenwinkels en online te vinden. Elke RPG is wel zonder te spelen maar mocht iets nodig zijn, is een dobbelsteen of muntje een goede plaatsvervanger.

Stap 4: Bereid je voor

Als speler

Naast het maken van je karakter is het handig om de regels goed door te lezen voor je begint. Zo kan de Gamemaster zich concentreren op het verhaal en alles achter de schermen. Ookal kent niemand de regels perfect, iedereen kan elkaar aanvullen waar nodig.

Als gamemaster

De belangrijkste voorbereiding ligt bij de Gamemaster. Of het nu om een enkele sessie of een langdurige campagne gaat, er is een verhaal nodig met een wereld waarin het kan plaatsvinden. Dit kan zelfverzonnen met inspiratie uit allerlei media, of met behulp van een geprepareerd avontuur dat je kan kopen. Lees hier meer over Gamemasters.

Stap 5: Speel het spel

Als iedereen er klaar voor is, kan het avontuur beginnen! Spreek met z’n allen af op locatie of online en neem je uitrusting mee. De Gamemaster brengt het verhaal en de spelers hun kennis en karakters. Overleg wie wat meeneemt en prik een datum met handige websites zoals datumprikker. Erg handig voor als je regelmatig wilt spelen.

Nu je een idee hebt gekregen wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van het spelen van een RPG, kun je natuurlijk niet wachten om te beginnen! Begin je eigen groep met vrienden of vind de community online. Je bent van harte welkom Dutch20 Discord en Dutch20 Reddit.