We geven als Dutch20 graag een spotlight aan de kleine partijen die onze hobby toch groots maken. Deze keer spreken we met Axel, oprichter van Pink Orc Studios. Hij heeft namelijk een bijzonder beroep waar sommigen van ons alleen van kunnen dromen: hij is professioneel miniatuurschilder met zijn eigen eenmansbedrijf. Natuurlijk komt zoiets niet vanzelf. In dit interview deelt Axel zijn bijzondere, openhartige verhaal, inclusief de uitdagingen die hij tijdens zijn reis is tegengekomen.

Wie ben je en wat doe je?

Hallo, mijn naam is Axel. Ik groeide op in het kleine dorpje Ravensburg, Duitsland. Ik ben dus eigenlijk niet Nederlands. Maar ik ben hier al 10 jaar geleden heen verhuisd om een universiteitsbaan te behalen, wat later een doctoraatspositie is geworden. Ik besloot hier permanent te blijven, nadat ik mijn vriendin Lotte ontmoette. Daarna – een paar jaar geleden – kwam ik in een erg moeilijke periode van mijn leven, waardoor veel dingen veranderden. Ik besloot om te stoppen met mijn carrière en kwam zo uiteindelijk waar ik nu ben. 

Nu help ik mensen met het schilderen van hun mini’s. Maar ik schilder ook andere dingen. Ik heb bijvoorbeeld kleine trucks voor een constructiebedrijf geschilderd, die deze aan de werknemers wilde geven. Ik heb ook een airsoftgeweer in Deadpool-stijl geschilderd, evenals dice trays (dobbelsteenbakjes), Warhammer-legers en autodecoraties. Alles wat maar klein is en geschilderde kunst nodig heeft. 

Mijn vaste business is een commissie schilder studio genaamd Pink Orc Studios die ik en mijn vriendin in 2021 hebben opgezet. Ze heeft veel geholpen en helpt op het moment als consultant, terwijl ik miniaturen schilder. Soms voelt het allemaal nog raar, zoals wanneer ik mensen een factuur geef. Ik vraag mezelf soms af: ‘Is dit een echte baan?’

Naast het commissieschilderen dat ik in mijn bedrijf doe, ben ik ook begonnen met het bijwonen van conventies en het geven van schilderworkshops om mensen mijn vaardigheden te leren en in de hobby te krijgen. Ik realiseerde me dat veel mensen bang zijn om te beginnen met het schilderen van hun mini’s. Bang om fouten te maken of om hun mini te verpesten waar ze veel voor hebben betaald. Maar dat is een heel normaal fenomeen in de hobby, en ik hoop dat mijn schilderworkshops mensen de vaardigheden en het zelfvertrouwen geven om zelf aan de hobby te beginnen.

Op dit moment ga ik naar veel conventies en zoek ik contact om meer mensen en leraren in de hobby te krijgen. 

Waarom heb je je carrière in de wetenschap verruild voor een carrière als professioneel miniatuurschilder?

Zoals ik heb verteld, ben ik naar Nederland verhuisd om in de wetenschap te werken. Ik heb 13 jaar in de wetenschap gewerkt en heb mijn Master in Biotechnologie gedaan. In mijn tijd dat ik in Nederland woon, werkte ik als een technicus, bestuurde ik een stamcelfaciliteit in het Utrechtse ziekenhuis en begon uiteindelijk te werken aan mijn doctoraat in Neuro- en Stamcelbiology. 

Echter, soms zet het leven alles op zijn kop en heb ik mijzelf helaas in een grote depressie gewerkt. Na lang aan mijn doctoraat te hebben gewerkt, ondervond ik dat ik niet van mijn leven genoot. Mijn werk voelde niet belonend voor me. Veel mensen houden veel van een leven en carrière in de wetenschap. Maar voor mij was het niet de juiste plek. Resultaten die je behaalt, zijn niet erg zichtbaar en veel vooruitgang gebeurt alleen in kleine stappen. Experimenten kunnen fout gaan, wat kan betekenen dat maanden van je werk verspild voelen. Het is heel moeilijk om in het midden van een doctoraat te stoppen. En deze beslissing bleek een zware en belastende te zijn voor mij en mijn mentale gezondheid. 

De dingen die daarna gebeurden, zouden niet zijn gebeurd zonder Covid. Terwijl mijn depressie en therapie al een tijd gaande waren, stopte ik met mijn werk in de wetenschap een half jaar voor Covid toesloeg. Mijn sociale leven was niet-bestaand op dat punt en stond al anderhalf jaar op pauze. Na een tijd te hebben geworsteld, begon ik met therapie bij een geweldige psycholoog die mij hielp te zien hoe ik werk en wat mij maakt zoals ik ben. Wat maakt mij gelukkig? Ik heb ook tips en trucjes geleerd voor bepaalde situaties om mij te helpen erdoor heen te komen. Het vergde jaren, maar het heeft echt geholpen. De dingen die je leert, zullen voor een lange tijd bij je blijven. Ik kan ten zeerste aanraden om voor hulp te zoeken als je denkt dat je het misschien kan gebruiken.

Samen met mijn psycholoog maakten we de beslissing om mijn sociale contacten weer op te bouwen en om mijn vrienden en oud-collega’s weer te zien. Toen ik net mijn vrienden een paar keer had gezien, TOEN sloeg Covid toe, waardoor ieders sociale leven, net als de mijne, WEER op pauze stond. 

Om in contact te blijven en dingen samen te doen, begonnen ik en mijn vrienden met videogames. Maar we wilden proberen om ook iets anders te doen. Toen ik 14 was, speelde ik al iets wat leek op de oude Dungeons & Dragons; Das Schwarze Auge. Ik had altijd de gedachte om dat ooit weer eens te spelen. Om die reden begonnen we met het online spelen van Dungeons & Dragons. Ik was de Gamemaster en begon ervan te houden. We kochten de D&D startset en begonnen gewoon te spelen zonder veel voorkennis. Ik begon zelfs de startcampagne te homebrewen en in het begin gebruikten we een whiteboard met webcam om dingen aan de spelers te laten zien. 

Axel (links) en Pieter (op schoot) aan het werk in de werkplaats

Naast D&D begon ik ook een wargame genaamd Kill Team te spelen met een andere groep. Het bevat miniaturen die ik besloot te schilderen, wat mij introduceerde aan de miniatuurschilderhobby.

Dat is wanneer ik begon te leren. Ik haatte het om die eerste mini’s te verprutsen. Ik ben een perfectionist. Ik wilde dat ze perfect waren. Maar ik had niet de juiste kennis en vaardigheden om ze (in mijn ogen) perfect te maken. Dus uiteindelijk verprutste ik ze nog meer door te hard mijn best te doen. Ik heb ze zelfs compleet verprutst door teveel lak toe te voegen, nadat ik klaar was met schilderen. Ik heb die mini’s nog steeds. Vandaag de dag zijn ze een voorbeeld voor hoe ver ik ben gekomen sindsdien. Dus als je ooit je eerste mini’s schildert of er wat van verprutst, leer om van ze te houden. Alles wat daarna komt, zal verbetering tonen en leren dat deze hobby een reis is. Tegenwoordig weet ik dat het onmogelijk is om mini’s perfect te verven. Elke mini is een klein kunstwerk en vaak ziet alleen de schilder de kleine stukjes en beetjes die ‘beter konden’ of niet 100% zijn zoals je bedacht had.

Op een dag ging ik naar de Games Workshop met mijn Kill Team mini’s, waar mensen mij aanspraken en complimenteerden met mijn verfkunst. Het was erg fijn om die feedback te krijgen en het zorgde ervoor dat ik nóg beter wilde worden. Ik begon met het kijken van video’s over hoe je kan verbeteren en probeerde nieuwe technieken. De video’s waren nuttig, maar het kostte veel tijd om ze te vinden en om alle technieken uit te proberen.

Hoe veranderde het schilderen en leren uiteindelijk in je eerste commissie?

Toevallig besloot ik Jelle van Miniprinten te bezoeken vanwege een bestelling die ik had gemaakt. Tijdens een kleine rondleiding van de werkplaats merkte Jelle op dat hij een leger van mini’s moest schilderen, maar dat hij erg druk was met zijn printers. Ik vroeg hem of ik het kon doen. Ik was enigszins onzeker, want mijn kwaliteit was nog niet zo goed. Gelukkig had de klant geen hoge vereisten. Het leek te doen, dus ik zei: “Ik kan het proberen”.

Het was een Starwars leger, met vele stormtroopers, rebellen, voertuigen, Boba Fett en Darth Vader. Ik nam ze mee naar huis. Ik was recent bij mijn vriendin ingetrokken, dus ik besloot om een schildershoek in de woonkamer te maken. Het was een klein bureau met een degelijke lamp en geleend gereedschap. Het was een uitdaging om zo’n grote bestelling te voltooien, met veel vervelende zwarte strepen op wit. Desalniettemin besloot ik all-in te gaan, met de steun van mijn vriendin. We zochten de financiële dingen uit en richtten de website op. Het lukte en de schildersstudio verhuisde naar de werkplaats. Naarmate de werkplaats meer bestellingen kreeg, werd Pink Orc Studios meegesleept en groeide die ook.

Tegenwoordig hebben we 3 mensen voor commissies wanneer het druk is. Een van hen is Kilian, die met zijn vader naar de werkplaats kwam toen ik hem een baan aanbood. Hij was nog maar 16. Zijn vader was ontzettend trots en aanmoedigend dat Kilian zijn kans pakte. Ik hou ervan om die toewijding en steun te zien. Het is nu 2 jaar geleden en het is nog steeds een geweldige baan en community. Echter kan het financieel zwaar zijn en het regelen van je eigen kleine eenmanszaak komt met allerlei uitdagingen. 

Een blik in de workshop

Zijn er nog uitdagingen op het gebied van schilderen?

Soms ben ik iets te perfectionistisch. Het mengen van kleuren vind ik soms lastig. Ik voeg teveel van de ene of andere kleur toe om het perfect te krijgen. Soms is het lastig om te weten wanneer je moet stoppen. 

Een andere uitdaging die wellicht onintuïtief klinkt: 100 stormtroopers zijn lastiger dan 1 grote miniatuur met details, runes op zijn huid, etc. Het is waarom ik dit werk doe. Ik wil geen lopende band van dezelfde dingen. Maar soms vraag ik me nog steeds af of iets goed genoeg is, wanneer ik wat van mijn eigen creativiteit gebruik.

Wat raad je aan als je veel mini’s hebt om te schilderen?

Wanneer ik Warhammer legers schilder bijvoorbeeld, schilder in kleine groepjes, zodat je je resultaten kunt zien. Als je alle neuzen 50x schildert, de voeten 50x en de armen 50x, dan raak je uitgebrand. Probeer 1 ding voor elke mini te kiezen waar je op kunt focussen. Iets waar je trots op kan zijn. Dat is hoe ik het doe.

Wat zijn trucjes die mensen misschien nog niet weten?

  • Wees niet bang om je miniatuur flamboyant te schilderen. Als het shirt rood is, wees niet bang om het hele pallet te gebruiken. Variatie en veel kleur zien er beter uit dan als je ze zou missen. Je zal er geen clown van maken.
  • Als je niet goed bent in het schilderen van gezichten of ogen, dan hoef je het niet te doen. Schilder gewoon andere dingen en gebruik een wash voor het gezicht. Anders kan je riskeren dat je het gezicht wel op een clown lijkt.
  • Wanneer je een zwarte miniatuur grondverft, heb je soms plekken die lastig te bereiken zijn, zoals oksels. Je kan die soms zwart laten. Het ziet er dan uit als een schaduw. Je hoeft niet elk detail te verven.
  • Glazing werkt goed voor snel kwaliteitswerk. Het is in principe gewoon drybrush en verdunde zwarte verf. De highlights van een drybrush en het verdunde donker geven het een realistisch beeld. Gebruik niet te veel. Alleen de huidskleur met een wash kan al genoeg zijn.

Wat is de meest bijzondere commissie die je ooit hebt gedaan?

Een van mijn commissies was een Elvis figuur (ja, de zanger), wiens hoofd was gemodelleerd naar de overledenen van de cliënt. Ik vroeg mij echt af of ik het goed genoeg deed, toen ik daarmee bezig was. Het was een manier om te rouwen en een gebaar voor haar man. Het was bijzonder, omdat het met dood te maken had en het was erg persoonlijk voor iemand.

Dit past niet meer in de woonkamer.

Wat raad je aan om te beginnen?

Ik begon met de verf van Citadel, ookwel bekend als “Warhammer verf”. Ze zijn goed, maar tot nu toe heb ik ook met Vallejo en Armypainter verf gewerkt. Deze kan ik allemaal aanraden. De laatstgenoemden zijn in druppelflesjes, terwijl de Citadel exemplaren in kleine emmers komen. Beide zijn goed, maar je ontwikkelt misschien een voorkeur tijdens het verven. 

Ik werk nog steeds met een heel simpel eigengemaakt nat pallet in een plastic bakje. Een paar natte tissues in een doos met wat bakpapier erop. Dat is het perfecte natte pallet in mijn ogen. 

Voor kwasten werkt elke kwast die een goede punt heeft. Zoek niet naar de ‘kleinst mogelijke’ kwast. Een iets grotere kwast met een goede, scherpe punt is misschien beter dan een hele kleine met een mindere punt. Als je kwaliteitsmateriaal zoekt, kan ik de Kolinsky Sable Series 7 kwasten aanraden. Voor miniatuur verven worden meestal 3 maten gebruikt: ‘0’, ‘00’ en ‘000’, waarvan ‘000’ de kleinste is. Ik schilder voornamelijk met ‘00’.

Iets anders wat je misschien wilt overwegen is of je echt dierenhaar wilt gebruiken (shoutout voor alle vegan schilders die er zijn!). Velen van de hogere kwaliteit kwasten zijn van echt dierenhaar gemaakt, maar kunstmatige alternatieven bestaan.

Wat is de beste plek om miniatuurverven te leren?

Natuurlijk moet ik mijn eigen schilderworkshops hierbij noemen, die je kunt bijwonen in Utrecht. Maar naast dat je die bijwoont of zelf schildert en van je fouten leert, is Youtube een goede bron. Een kanaal wat ik veel heb gekeken is “Tabletop Minions”, waar ik veel van de basis heb geleerd. Zoals: “Hoe maak je een nat pallet”, “Hoe werkt airbrushen”, “Hoe werkt grondverven” en “Hoe werkt lakken”. Voor leuke onderwerpen is projecten van Squidmar een leuke bron. En voor schilderstijlen en technieken zijn Midwinter Minis, Zumikito of Goobertown Hobbies leuk om te kijken.

Nawoord

We zijn dankbaar voor alle partijen, groot en klein, die onze hobby’s zo leuk maken. Miniaturen en schilderen zijn een prachtig onderdeel van de hobby.

Voor sommige mensen geeft een miniatuur écht leven aan de creaties die tot op dat moment alleen in hun hoofd zaten (en je hoeft niet meer dobbelstenen en stukjes aluminiumfolie als mini te gebruiken). Voor anderen is het mogelijk creatieve decoratie, een unieke manier om een avond te ontspannen of zelfs een laatste gunst voor iemand van wie je houdt.

We zijn Axel erg dankbaar voor zijn bijzondere en openhartige verhaal. We wensen hem alle succes in zijn streven om meer mensen aan het verven te krijgen! We hopen dat dit artikel jou ook heeft geïnspireerd.

Pink Orc Studios

A Miniature Painting Company

Voor wie meer wilt weten over Pink Orc Studios en wat zij doen, is er ook een website: https://en.pinkorcstudios.com/

Ben je iemand of ken je iemand met een bijzonder TTRPG-gerelateerd verhaal wat een spotlight verdient? Laat het ons weten via info@dutch20.nl!