Welkom bij de FAQ! Hier vind je de meestgestelde vragen (en antwoorden) over Dutch20, roleplayinggames en meer.

Wat is Dutch20?

Dutch20 is een non-profit roleplayinggame community, speciaal voor het Nederlandstalige publiek. Ons doel is om roleplayinggames toegankelijk en populair te maken voor iedereen. We hebben hiervoor verschillende initiatieven, zoals Zero To Hero, speciaal voor beginners. Lees hierover meer bij Over ons.

Waar kan ik jullie vinden?

Je kunt Dutch20 op veel platformen vinden, maar de meest bekende zijn onze Discord en Subreddit, /r/DNDNL. Daar kun je niet alleen andere mensen vinden om lekker mee te kletsen, maar ook om de hobby mee te spelen. Plaats een post voor spelers of bied jezelf aan als Gamemaster. Door de grootte van onze community duurt het niet lang, voordat je het avontuur hebt gevonden. Mocht je ons op meer plekken willen vinden, kijk dan onderaan de website voor onze sociale media. Hier vind je ook onze e-mailadressen voor als je ons wilt contacteren.

Hoe kan ik het uitproberen?

Als je geïnteresseerd bent om het eens te proberen, dan hoef je gelukkig niet ver te zoeken. Naast de speciaal daarvoor gemaakte gids heeft Dutch20 ook haar platformen, zoals de Discord en Subreddit. Hier kun je met behulp van de gids binnen de kortste keren meedoen of je eigen groep samenstellen. Ook kun je daar al je vragen kwijt. Vergeet ook niet om eens in de Geek Guide te kijken om te zien wat er allemaal in jouw buurt te vinden is.

Ben je niet voor jezelf op zoek, maar bijvoorbeeld voor een leuk teamuitje voor je bedrijf? Kijk dan eens bij Over ons.

Waar kan ik meer over de hobby leren?

Je bent al op het juiste adres! Op Dutch20.nl vind je alles wat je nodig hebt in onze Ontdek-omgeving. Heb je nog nooit een dobbelsteen aangeraakt of is het allemaal nog niet zo duidelijk? Begin dan bij Alles voor beginners. Daar wordt alles stap voor stap uitgelegd, speciaal voor mensen die compleet nieuw zijn.

Bekenden van de hobby kunnen ook iets bij ons leren. We hebben niet alleen Tips & Tricks-pagina’s en leuke RPG-gerelateerde nieuwtjes. De Kalender en Geek Guide bevatten beide nog veel verrassingen en leuke dingen om te ontdekken. Hou ze goed in de gaten, want wie weet wat er morgen te vinden is.

Wat is een roleplayinggame?

Roleplayinggames zijn spellen waarin je samen aan tafel zit, acties van je karakter bepaalt en dobbelstenen rolt. Het lijkt soms op een bordspel, want je speelt het aan tafel met een groep mensen. Eén van die mensen is de spelleider, de zogenaamde Gamemaster (of Dungeon Master voor Dungeons & Dragons). De spelleider beschrijft de wereld en wezens aan de spelers en de spelers kiezen daarop acties voor hun karakter. Sommige uitkomsten worden bepaald door de spelregels en dobbelstenen, andere door de Gamemaster.

Duik in unieke werelden vol mogelijkheden, maak bijzondere karakters en beleef onvergetelijk avonturen met je vrienden. Er is veel te ontdekken in deze mooie hobby. Lees daarom vooral in Ontdek.

Wat is Dungeons & Dragons?

Dungeons & Dragons is de meest bekende roleplayinggame ter wereld. Dungeons & Dragons komt van origine uit Amerika en heeft sinds 1974 de wereld veroverd. Zo komt het spel ook steeds vaker in moderne media voor, bijvoorbeeld in The Big Bang Theory of Stranger Things. Het heeft een nieuw genre gedefinieerd, waarin je het avontuur tegemoet gaat. Je zoekt schatten en geheimen in oude ruïnes, verslaat monsters die de mensheid bedreigen en berooft op zijn tijd een draak. De essentie van Dungeons & Dragons is om te ontdekken, discussiëren en vechten met je vrienden. Meer weten? Lees Alles over roleplayinggames.

Zijn roleplayinggames niet voor nerds?

Jazeker, en ook voor de rest van de wereld. ‘Nerd’ en ‘Geek’ zijn termen die mensen gebruiken voor fans van minder populaire hobby’s, zoals vroeger ook gaming alleen voor nerds leek. Maar tijden veranderen. Dat is niet alleen te zien aan alle groeiende communities (Dutch20 is er één van), maar ook aan hedendaagse media. Denk bijvoorbeeld aan de series Stranger Things, The Big Bang Theory (stereotypes terzijde) en Community. Maar ook films zoals The Lord of the Rings zijn inspiratie voor mensen om hun eerste, eigen quest te zoeken. Wist je dat er ook wereldberoemde roleplayinggame spelers zijn, zoals Vin Diesel, Brett Gelman en Stephen Colbert?

Dus is het voor nerds? Maakt het iets uit? Doe mee en pak een zwaard. We zien je binnenkort!