Iedereen is wel ooit op dat punt geweest.

“Ja, de rode punaise is de orc, het pepermuntje is Kees z’n barbarian en…wacht, wie heeft Kees opgegeten?”

Als beginnende Dungeons & Dragons-speler is het niet vreemd dat je van alles en nog wat gebruikt om aan te geven waar ergens welk monster staat. Mogelijk heb je zelfs wat papieren tokens uitgeprint, zodat alles wat duidelijker wordt. (Welke M&M is ook alweer de goblin en welke is de minotaur?)

Maar op een gegeven moment komt er een punt dat je wilt uitbreiden en dat die draak die op het veld staat ook echt een draak moet zijn. Maar hoe begin je nou precies aan miniatures? Waar haal je ze vandaan en waar moet je naar kijken?

In deze serie aan artikelen gaan we kijken naar waar je miniatures kunt vinden, welke varianten er zijn, waar je op moet letten en hoe je ze zelf kan painten. Vandaag beginnen we met het begin; waar vind ik in vredesnaam miniatures?

Een hobby op zich

Miniatures zijn een hobby voor veel mensen en je kan het jezelf dan ook zo makkelijk en zo moeilijk maken als je zelf wilt. Omdat het hobbydeel niet voor iedereen even aantrekkelijk is, heb ik de boel opgesplitst in 2 delen: kant-en-klare miniatures en miniatures met een hobbykant.

Kant-en-klare miniatures

Icons of the Realm

Kant en klaar, en in D&D smaak!

Als je voor kant-en-klaar wilt gaan en je veel Dungeons & Dragons speelt, dan is er eigenlijk maar 1 logische keuze: de Wizards of the Coasts Icons of the Realm-serie. Het zijn allemaal prepainted miniatures en ze bevatten veel copyrighted monsters die je niet eenvoudig ergens anders gaat vinden. Als je gewoon wat monsters op het bord wilt gooien die lijken op de plaatjes in de Monster Manual, dan kan het haast niet makkelijker dan met de Icons of de Realm-serie. Het nadeel echter is dat de prijs-kwaliteitverhouding niet echt super is, vooral omdat ze vaak gebundled zitten met andere miniatures die je misschien niet wilt hebben. Wil je Moloch op tafel zetten voor je Avernus-campaign? Dat kan, maar dan ben je 80 euro armer omdat hij samen in één pakket komt met Hutijin en Titivilus. Off die prijs echt het waard is voor “ok” kwaliteit models, is iets wat je zelf zult moeten bepalen.

  • Pluspunt: Meteen kant-en-klaar, je hoeft verder niks te doen.
  • Pluspunt: Models lijken op de Monster Manual, want ze zijn echt voor D&D gemaakt.
  • Minpunt: De kwaliteit en hoe goed ze eruit zien is over te discussiëren.
  • Minpunt: Ze komen vaak in bundels van 5-10 miniatures, waarvan je de helft mogelijk niet nodig hebt.

Heroforge Color

Er zijn weinig andere plekken waar je exact jouw miniature kan maken

Een kant-en-klare Beholder is natuurlijk leuk, maar wat als je nu een kant-en-klare miniature wilt van je eigen karakter? Het gaat heel moeilijk worden om net die éne half-orc te vinden met twee scimitars, die ook nog eens een ooglapje en een piratenhoed heeft. Heroforge is al heel lang een grote maker van customized miniatures voor de 3D print community, maar ze hebben tegenwoordig ook de optie om miniatures meteen in kleur te laten printen.

Je kunt dus exact die tiefling maken, zoals jij jouw character voor ogen had, daarna het inkleuren via de site en meteen in kleur laten printen. Het is niet goedkoop, maar als jij rond de 40 tot 50 euro overhebt voor een exacte representatie van je eigen karakter, dan is er waarschijnlijk geen betere plek om te kijken dan Heroforge Color.

  • Pluspunt: Honderden opties aan customization, dus je eigen held maak je er wel mee.
  • Minpunt: De prijs, en vooral de verzendkosten, kunnen erg hoog oplopen.
  • Minpunt: Over smaak valt te twisten, maar de kleurkwaliteit van Heroforge Color laat nog wel eens te wensen over, met vervaagde kleuren die niet altijd het geld waard lijken te zijn.

Miniatures die je zelf nog moet verven

Games Workshop

Dit werkt prima als een paladin, toch?

Je kan haast niet een artikel schrijven over miniatures zonder de grootste partij te noemen: Games Workshop. Ze maken al tientallen jaren miniature kits van goede kwaliteit. En ook al lijkt de prijs continu hoger te worden waardoor menig portomonee gaat huilen, hebben ze wel vaak extreem goede kwaliteit. Een gemiddelde plastic miniature van Games Workshop zal misschien een zwaard afbreken als je ‘m van de tafel gooit, maar hij zal niet zoals sommige resin 3D-prints ontploffen in duizend stukjes.

Het nadeel is wel dan weer dat je hier een grote hobby op je hals neemt, want de miniatures van Games Workshop komen in sprues. Je zult dan eerst de verschillende onderdelen zelf uit moeten knippen en deze met plastic lijm aan elkaar lijmen, voor je überhaupt kan beginnen aan painten.

  • Voordeel: Goede kwaliteit en een uitgebreid assortiment.
  • Nadeel: Je zult het zelf in elkaar moeten zetten, wat niet voor iedereen is weggelegd.
  • Nadeel: De stijl is redelijk uniek, waardoor ze vaak wat clashen met andere miniatures als je van verschillende plekken miniatures verzamelt.

Reaper Bones

Een andere naam die al lang in de model community bekend is, is Reaper Bones. De miniatures zijn kant-en-klaar en zijn stukken goedkoper dan die van Games Workshop, dus je hebt een stuk minder werk zelf nog te doen voordat je kunt gaan verven. Het nadeel is echter wel dat de kwaliteitscontrole niet altijd even geweldig is en het materiaal is ook niet altijd even fijn om mee te werken. Vooral de oudere ranges van Reaper hadden de neiging om gemaakt te zijn van raar, glad plastic dat bijna niet te verven viel.

  • Voordeel: Meteen klaar om te verven.
  • Voordeel: De prijs is geschikt voor mensen die niet heel veel kunnen uitgeven aan D&D.
  • Nadeel: Materiaal is soms een ramp om mee te werken.
  • Nadeel: Vaak zijn delen verbogen in de verpakking en moet je ze eerst even met warm water rechtbuigen.

Nolzur’s Marvelous Miniatures

Als je wilt gaan painten en je D&D miniatures nodig hebt, dan heeft Wizards of the Coast zelf ook een oplossing daarvoor tegenwoordig: de Nolzur’s Marvelous Miniatures-lijn waarbij je miniatures kunt kopen die al in elkaar zitten EN al een onderlaag hebben zodat je meteen kan verven. Als je een kant-en-klare Centaur wil die meteen uit de verpakking geverfd kan worden, dan is dit de lijn aan miniatures voor jou. Het heeft gedeeltelijk hetzelfde probleem als de Icons of the Realm: miniatures zitten vaak in verpakkingen met meerdere miniatures die je mogelijk niet wilt, maar door de relatief lage prijzen is dat vaak geen echt probleem.

  • Voordeel: Meteen uit de verpakking klaar om te painten.
  • Voordeel: Lijken prima op de Monster Manual afbeeldingen.
  • Nadeel: Als je een Air Genasi Rogue Female miniature wilt, waarom komt die in vredesnaam in een pakje met 2 verschillende varianten? Hoe groot is de kans dat je daar er twee van nodig hebt?

Bordspellen

Het klinkt misschien wat raar als je spellen als Monopoly gewend bent, maar er zijn tegenwoordig een heleboel bordspellen waarbij ook miniatures zitten, vaak van extreem goede kwaliteit. Als je op zoek bent naar een hele lading zombies, dan is bijvoorbeeld één van de goedkoopste oplossingen om te kijken naar Cool Mini or Not’s Zombicide: Black Plague-spel. Je hebt dan in één klap een hele lading zombies, die in kwaliteit niet onderdoen aan iets dat je zou kopen voor miniature hobby’s.

Als je een beetje rondkijkt, dan zijn er van bijna elk genre aan miniatures dat je zou willen hebben, wel bordspellen te vinden die prima kwaliteit miniatures bevatten. Het is alleen altijd een beetje de vraag of ze qua formaat ook passen bij de rest van je collectie, want de schaal van bordspelminiatures kan extreem verschillen.

  • Voordeel: Vaak goedkoper dan individuele miniatures.
  • Voordeel: Je hebt ook meteen een spel om te spelen.
  • Nadeel: Je zult goed moeten kijken of de schaal van de miniatures wel overeenkomt met de rest van je collectie, anders eindig je met een zombie van 10 meter lang.

3D-Prints

En om af te sluiten is er natuurlijk nog één categorie die in de laatste paar jaar extreem is gegroeid: de hobby van 3D-printen. Met sites zoals Heroforge kan je eigen miniatures samenstellen en voor een paar euro een bestand downloaden om zelf te kunnen printen. Er bestaan honderden Patreons van mensen die elke maand nieuwe ladingen aan 3D-printbestanden uitgeven voor een paar euro in de maand. En als je even zoekt, dan zijn er hele bergen aan miniatures te vinden voor zo’n beetje elke genre, die je gratis kunt downloaden. Het nadeel is natuurlijk wel dat je óf ze zelf zult moeten printen óf ergens een bedrijf moet vinden dat dit voor jou kan. En dat kan ook een best dure grap worden.

  • Voordeel: Grootste assortiment dat je ooit zal kunnen vinden.
  • Voordeel: De schaal is bijna nooit een probleem, want je kan met 3D-printen zelf miniatures groter of kleiner printen.
  • Nadeel: Je zal zelf óf een (resin) 3D-printer moeten regelen, óf iemand die miniatures voor je kan printen.