Gezellige middagen of avonden met je groep rond de tafel, een drankje en snacks, je nieuwe dobbelstenen laten zien en die mini waar je al zolang mee bezig bent: dit is karakteristiek voor de klassieke TTRPG zoals vele van ons die kennen. Toch is het spelen van een TTRPG aan de tafel niet altijd mogelijk en zijn er daarom ook alternatieven ontwikkeld om online TTRPG’s te spelen met je groep. Deze online alternatieven bieden veel mogelijkheden aan de spelers en spelleider en faciliteert een verscheidenheid aan opties die de ervaringen tijdens het spel kunnen verbeteren. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan online spelen. 

In dit artikel zullen de verschillen tussen online en fysiek spelen worden beschreven. Daarbij gaan we kijken naar de voor en nadelen van 3 virtuele tabletop applicaties (Foundry, Roll20 en Fantasy Grounds) die je kan gebruiken om online te spelen met je groep. 

Voor- en nadelen

Hoewel je inlevert op bepaalde aspecten in vergelijking tot fysiek spelen zijn er ook veel mogelijkheden die vrijkomen wanneer je online speelt. Dit maakt dat online spelen mogelijk is voor een grote verscheidenheid aan TTRPG’s. Daarbij maakt het vrijkomen van andere mogelijkheden van het online spelen het ook aantrekkelijk voor spelers om daadwerkelijk hun sessie naar het internet te verplaatsen. Met de mogelijkheden die er online worden aangeboden om te sessies te verplaatsen naar virtuele tabletops maakt het mogelijk online te spelen met je groep. Ook voegt de beschikbaarheid van webcams en microfoons toe aan het online spelen doordat je elkaar daardoor daadwerkelijk kan zien en ook horen.

Online spelen verschilt natuurlijk van fysiek spelen in dat de interactie met je groep plaatsvindt vanaf achter je computer in plaats van in het nabij zijn van elkaar rond de tafel: dit is het grootste verschil. Je hebt voor het spelen online een webcam en microfoon nodig en een stabiele internet verbinding is ook geen overbodige luxe om een prettige ervaring te hebben. Ook kan je online spelen via chat. Dit zijn aspecten die je niet nodig hebt wanneer je fysiek gaat spelen en je rond de tafel elkaar kan zien en met elkaar kan praten. Daarnaast is online spelen erg flexibel aangezien je naar niemand toe hoeft af te reizen om een sessie te spelen.

Virtual Tabletops

Foundry VTT

Foundry is een applicatie die geïnstalleerd kan worden op de computer (Windows, Linus; MacOS is in testfase). Voor het gebruik van de software moeten alle spelers van de groep het installeren om aan de sessie mee te doen. Alleen de spelleider hoeft een abonnement (per server eenmalig $60,50 incl. btw) aan te schaffen waarna de spelers gratis kunnen deelnemen aan sessies die zij organiseren. 

Screenshot van Pathfinder in Foundry

Foundry heeft een verscheidenheid aan spelsystemen beschikbaar die onderdeel uitmaken van het programma. Deze kan je gebruiken wanneer je wil gaan spelen met je groep. Ze bieden onder andere Dungeons & Dragons, Blades in the Dark, Vampire the Masquerade en Pathfinder aan; maar het aanbod is uitgebreider[https://foundryvtt.com/packages/systems] dan die voorbeelden. Ook is er ruimte om zelfgemaakte onderdelen (homebrew) toe te voegen aan Foundry en daarmee te spelen. Daarnaast is er de mogelijkheid extra modules toe te voegen. Deze modules zijn ontworpen door andere gebruikers en geeft de applicatie zijn kracht. Via de modules kan je het systeem laten werken naar hoe jij wilt en dit laat Foundry naar voren springen.

De applicatie bevat de optie om te chatten via een chat aan de zijkant van de applicatie. Ze zijn een audio en video chat aan het ontwikkelen maar het is niet duidelijk wanneer dit wordt uitgebracht. Verder zijn er uitgebreide opties voor het laten zien van kaarten, het plaatsen van tokens op de kaarten en licht effecten. Dobbelstenen kan je over het scherm rollen. Ook kan je animaties toevoegen aan de kaart en muziek afspelen om het avontuur levendiger te maken voor je groep. Omdat de applicatie zoveel biedt is het aanbevolen als spelleider en speler de handleiding door te nemen en de meeste essentiële functies te lezen op de website voordat je begint. Dit voorkomt dat je moeite hebt met het gebruik van het programma.

Foundry is een heel uitgebreide applicatie die alles biedt wat je nodig hebt om online op avontuur te gaan met je groep. Voor nu zul je nog even gebruik moeten maken van een andere applicatie als je audio en video wil gebruiken om te praten, maar daar zal binnenkort verandering in komen. Verder zijn de mogelijkheden die worden aangeboden binnen deze applicatie ongelooflijk uitgebreid en je zult niks te kort komen met deze app.

Roll20

Roll20 is een andere applicatie die het online spelen van TTRPG realiseert. Deze app is, anders dan Fantasy Grounds, te gebruiken vanuit je internetbrowser. Het is gratis voor spelers maar spelleiders kunnen een abonnement aanschaffen. Het abonnement komt in verschillende gradaties, je kan zelf kiezen hoeveel functionaliteit je wilt en daarbij het abonnement kiezen wat daarbij past. Je kan als spelleider ook gratis gebruik maken van Roll20 maar de functionaliteit is dan erg beperkt.

Screenshot van Roll20 speelveld

Roll20 biedt een audio en video chat functie aan naast de tekst chat. Dit maakt dat je niet apart nog een applicatie open hoeft te hebben waarin je met elkaar praat. Ook is de mogelijkheid voor de spelleider om te fluisteren met spelers om zo via video informatie te delen die anderen niet mogen weten; dit kan ook via de chat. Op het grootste deel van het scherm kan je de kaarten en afbeeldingen bekijken die de spelleider aan de groep toont. Er is de mogelijkheid muziek af te spelen om in de sfeer te komen.

Roll20 biedt honderden systemen aan voor spelers en spelleiders om mee aan de slag te gaan. Dit zijn onder andere Dungeons & Dragons, Pathfinder, Call of Cthulhu, Fate en veel meer (bekijk het compendium voor meer systemen). Om met bepaalde systemen te kunnen spelen moeten deze soms worden aangeschaft worden in de Marketplace. Dit geldt vooral voor uitbreidingen op de basissystemen. Roll20 biedt ook de mogelijkheid aan om homebrew onderdelen toe te voegen, mocht je graag zelf je werelden maken en regels te bedenken dan is dat dus mogelijk. De website heeft een wiki waar je termen kan opzoeken m.b.t het systeem waarmee je speelt. Ben je dus even vergeten wat die spreuk ook alweer deed, dan kan je het snel even opzoeken.

Omdat Roll20 zich in je browser begeeft is het soms wat hakkelig om mee te spelen. Dit is voornamelijk zo met de video chat, soms kunnen mensen elkaar niet zien of horen. Nadat je de pagina herlaadt is dit meestal verholpen.

Daarnaast kunnen de kosten voor het abonnement nogal oplopen, vooral wanneer je niet regelmatig speelt. Ook moeten de uitbreidingen voor spelsystemen apart worden aangeschaft in het compendium voordat je met die onderdelen kan spelen. Zo moet je bijvoorbeeld voor D&D apart de boeken aanschaffen wanneer je die content wil gebruiken in je campagne. Dit kan erg in de kosten lopen aangezien ze voor volle prijs worden aangeboden. Het is daarentegen mogelijk specifieke onderdelen van uitbreidingen ook zelf aan te maken met de homebrew optie. Deze handeling kost wel extra tijd maar het is iets om te overwegen wanneer je geld wil besparen.

Roll20 is een goede app die veel mogelijkheden aanbied aan spelers en spelleiders. Net als Foundry heeft het een gebruiksaanwijzing en wordt het aangeraden je eerst te verdiepen in de werking van de app voordat je een sessie gaat spelen.

Fantasy Grounds

De laatste populaire virtuele tabletop applicatie is Fantasy Grounds Unity. Deze app moet worden geïnstalleerd op je computer om te kunnen spelen. Voorheen heette het Fantasy Grounds Classic maar deze versie wordt niet langer ondersteund; wanneer je Fantasy Grounds wil gaan gebruiken voor het spelen van jouw online RPG sessies download dan de Unity versie van de website van Fantasy Grounds

Dit programma kan je uitproberen met de gratis demo. Wanneer het je bevalt kan je de standaard licentie aanschaffen ($39) of de Ultimate licentie ($149). De Standaard licentie verschilt alleen met de Ultimate versie in dat het niet mogelijk is om games te hosten voor spelers die de gratis (Demo) versie hebben. Wanneer je dus met je groep wilt gaan spelen en maar één keer het programma wilt aanschaffen is het verstandig de Ultimate licentie te kiezen en de kosten dan te delen. Dit is alleen voordelig wanneer je met 4 of meer spelers gaat spelen. Als speler hoef je dan alleen meer de gratis versie te installeren en deel te nemen aan de server van je spelleider.

Screenshot van Fantasy Grounds

Fantasy Grounds heeft (bijna) alle gereedschappen die je nodig hebt om online TTRPGs te spelen. Het enige wat er ontbreekt is een video of audio chat functie. Hiervoor moet je dus uitwijken naar Discord of een andere vorm van video/bel-optie. Daarnaast bevat het dobbelstenen (heel belangrijk), tokens, kaarten en meer. Ook komt het standaard met D&D 5e, 4e, en 3.5e en de Pathfinder RPG. Verder ondersteund het ook elk spelsysteem dat valt onder het Core RPG regelsysteem. Net als bij Roll20 moet je de extra modules van RPG’s aanschaffen in de webwinkel voordat je ermee kan spelen. Voor meer informatie over wat het bevat kijk dan op deze webpagina van Fantasy Grounds.

Het programma is erg uitgebreid en je kan er als speler en spelleider vele kanten mee op. Als speler duurt het even voordat je het onder de knie hebt omdat sommige basis handelingen niet altijd even voor de hand liggend zijn. Mocht je een bepaalde actie vaak doen? Dan kan je een hotkey toewijzen aan die actie om deze snel te kunnen uitvoeren.

Zoals verwacht heeft deze applicatie ook zijn gebruikershandleiding. Ga er zeker als speler mee aan de slag voordat je er een sessie mee gaat spelen. Hiervoor moet je even het demo spel opstarten aangezien je niet bij de server kan waar jullie campagne opstaat wanneer de host van de server niet online is.

Audio en of Video chat

Zoals de beschrijving van de verschillende applicaties al vermeldde beschikken ze niet allemaal over de audio en video chat optie. Wel hebben ze allemaal een tekst chat optie maar dit is niet altijd even prettig om mee te spelen: je personage komt toch pas echt tot leven wanneer je ze een stem kan geven. 

Wanneer je je aansluit bij een spel kan de spelleider aangeven of ze willen dat je met video moet spelen of dat het ook mogelijk is alleen met audio deel te nemen. Nu vinden veel spelleiders het prettig dat je met video deelneemt aan de sessie. Dit omdat ze dan een beeld krijgen van de persoon achter het personage maar ook omdat je hierdoor visuele signalen kan zien die personen geven wanneer ze bijvoorbeeld iets willen inbrengen in het verhaal. Mocht je echt niet met video willen deelnemen overleg dan met de spelleider of het mogelijk is alleen met audio mee te doen.

Spelen met alleen audio is zeker geen handicap. Wanneer je als groep goed op elkaar bent ingespeeld kunnen audio sessies erg goed verlopen. Ook geeft het meer ruimte voor verbeelding omdat je niet de andere persoon kan zien en daardoor meer aandacht kan richten op het verhaal.

Vind je online game

Om een van deze online tabletop apps te gebruiken moet je natuurlijk een groep vinden die graag online wil spelen. Er zijn verschillende plekken waar je een groep kan vinden die daar de voorkeur aan geeft!

De eerst plek is natuurlijk de Dutch20 Discord! Hier zijn genoeg groepen en spelleiders die op zoek zijn naar een speler die enthousiast is om mee te doen in hun sessie of campagne. Ze geven vaak aan in de advertentie of ze online spelen of in het echt. Ook geven ze vaak aan of ze voorkeur geven aan video bellen of dat je ook met alleen audio kan meedoen.

Daarnaast is er ook nog de Dutch20 Subreddit. Deze valt ook onder Dutch20 maar hiervoor hoef je niet onderdeel te zijn van de Discord. Spelleiders en groepen posten hier advertenties over wie of wat ze zoeken om hun sessie compleet te maken. Mocht je niets kunnen vinden wat bij je past, maak dan zelf een post en geef aan waar je naar opzoek bent!

Als laatste is er ook nog de Roll20 community. Wanneer je een account hebt op Roll20 heb je toegang tot de community. Hier kan je zoeken naar een spel waar je je bij kan aansluiten. Houd er wel rekening mee dat het voornamelijk een Engelse gemeenschap is en het lastig is een spel te vinden wanneer je Nederlands wilt spreken. Het kan even duren voordat je een spel vind wat bij je past, maar het kan leiden tot nieuwe vrienden en een mooi avontuur.

Met deze virtuele tabletops kan je dus online op avontuur met de groep zonder in te leveren op de geweldige ervaring van het rollenspel. Ga op onderzoek uit en vind de applicatie die bij jouw stijl past. Mocht je niet weten wat je voorkeur heeft, kijk dan of je eens een sessie kan bijwonen op de Dutch20 waarin ze gebruik maken van een van deze drie systemen!