Kijk je ook wel eens naar je bergen dobbelstenen en zie je alleen maar standaard designs en vraag je je af op wat voor manier je kan uitblinken met een originele set?!
Naast het schilderen van miniaturen en het ontwerpen en tekenen van geweldige dungeon maps is het ook mogelijk om met een dobbelstenen set uit te blinken aan de speltafel. Veel van ons zullen wel bekend zijn met de Chessex sets en andere standaard gekleurde sets die vaak te koop zijn in spellenwinkels en webshops. Maar wat nou als ik je vertel dat er een hele gemeenschap is die zelf dobbelstenen maakt die ongetwijfeld alle andere dobbelstenen op de tafel zullen overtreffen!
Handgemaakte setjes
Je zal ze op sociale media vast wel eens zijn tegengekomen, buitengewoon mooie handgemaakte dobbestenen waarvan het bijna zonde is ermee te rollen. Er zijn veel makers in de TTRPG wereld die zich bezig houden met het maken van deze unieke sets en verkopen deze aan liefhebbers die graag iets speciaals hebben in hun dice tray. Sommige sets bevatten ook alternatieve vormen van dobbelstenen. Zo zijn en verschillende vormen van de d4 heel populair maar zie je ook andere vormen van de d6, d8, d10 en d12.
Mocht je iets specifieks willen dan is het mogelijk om commissies te doen bij makers, zodat je zelf de kleuren van de dobbelstenen kan bepalen en dus hoe de set eruit komt te zien. Omdat makers hun hart en ziel in deze kleine plastic steentjes hebben gegoten zijn deze sets vaak best wel prijzig, maar omdat de resultaten zo uniek zijn is de vraag bij vele verkopers desondanks erg hoog. Je moet hier denken aan prijzen tussen de 60 tot wel 150 euro voor een set dobbelstenen. Dan is het maar hopen dat ze goed rollen!
Zelf aan de slag?
Wanneer je zelf aan de slag zou gaan om dobbelstenen te maken moet je opzoek naar mallen voor de dobbelstenen die je wilt maken. Daarnaast heb je ook giethars nodig om de dobbelstenen te kunnen gieten. Om je set een mooie kleur te geven kan je verschillende soorten alcohol inkt, mica pigmenten en poeders, glitters en nog veel meer toevoegen om zo elk design te maken. Wanneer ze zijn uitgehard en je ze hebt afgewerkt kies je een passend kleurtje voor de cijfers waardoor het een mooi samenhangend geheel wordt. Op deze manier kan je je creativiteit de vrije loop laten gaan en een set maken die bijvoorbeeld perfect bij een personage past wat je speelt of een monster waarmee je de party het leven zuur mee gaat maken. Zo breng je meer persoonlijkheid naar je dice tray.
Het proces van dobbelstenen maken kan van begin tot eind nogal tijd rovend zijn. Vanaf het bepalen van de kleuren en glitters tot het verven van de nummers kan soms wel enkele weken zitten. Voornamelijk omdat de hars volledig uitgehard moet zijn voordat je het uit de mallen kan halen en kan opschuren en polijsten. Wanneer je niet lang genoeg wacht zal de hars vervormen wanneer je er te veel druk opzet. Meestal zijn ze na 5 dagen volledig uitgehard en kan je starten met de afwerking.
De resultaten
Het gieten van de dobbelstenen met de gekozen materialen is altijd een verrassing. Je kan een geweldig mooi concept hebben bedacht en dat samen hebben gesteld met behulp van de pigmenten en glitters — toch heeft de hars altijd zijn eigen willetje. Zo blijft het uiteindelijke resultaat een verrassing totdat je ze uit de mal haalt. Toegegeven is het halen van de uitgeharde dobbelstenen uit de mal wel echt het hoogtepunt: het breken van de dunne lagen overgevloeide giethars maakt namelijk een heerlijk krakend geluid. Het is altijd een feestje want het is zo’n mooi gezicht om de glimmende steentjes uit de mal te drukken!
In tegenstelling tot het verwijderen van de stenen uit de mallen is het schuren van de naden die de mal achter laat niet het leukste werk op aarde — om het maar eventjes zacht uit te drukken. Dit betekent namelijk dat je alle – voor je gevoel 10.000 – stappen van het schuur en polijst proces moet volgen voordat je weer mooie glimmende zijdes hebt. Toch geeft de laatste veeg van de poetsdoek genoeg voldoening om voor elke dobbelsteen uit je 7-delige set het zelfde riedeltje te doorlopen.
Waarna je elke dobbelsteen zijn glans hebt gegeven mag je dan de kleur van de nummers kiezen. Dit is een essentieel onderdeel van de afwerken en kan een set maken of kraken. Een goede kleur combinatie kan een dobbelsteen volledig tot leven brengen en een unieke draai geven aan je set. Een set die van zichzelf al veel kleur of glitter bevat is soms af met een effen kleur. Dobbelstenen met een wat rustigere kleuren combinatie of die minder glitters bevatten doen vaak goed aan een metalen kleur voor de nummers. Mocht je twijfelen over de juiste kleur, dan ga je altijd voor goud.
Zo kan je dus met dobbelstenen creatief aan de slag en je dice tray opfleuren met je eigen creaties. Zoals met elke creatieve hobby is het ook met het maken van dobbelstenen zo dat je vanuit ervaring leert wat voor jou werkt en wat niet. Uiteindelijk zal je voor jezelf de producten vinden waarmee je het fijnst kan werken en de mooiste resultaten mee kan verkrijgen.
Disclaimer: Zorg ervoor dat met het werken van giethars je je altijd houdt aan de veiligheidsvoorschriften op het product en niet met onvolledig uitgeharde hars werkt.