We live
in a world
where the sun has set.

Where our Divinity
is Lost.

Where Death is only the Beginning.

Als een TTRPG-boek begint met een angstaanjagende quote, weet je dat het geen luchtig spel gaat worden. Kult is toe aan de vierde editie en brengt je ergste nachtmerries en grootste angsten naar boven.

Waarschuwing

Voordat we dieper Kult: Divinity Lost induiken, een waarschuwing: dit is een TTRPG die niet voor iedereen geschikt is. Het kent hele duistere thema’s en is echt bedoeld voor volwassenen die bereid zijn om diep in donkere materie te duiken. Als je het boek openslaat, staat op de titelpagina al een uitgebreide lijst met content/trigger waarschuwingen. Karakters worden achtervolgd door hun zonden, kinderlijke angsten en/of donkere geheimen om te belanden in hun persoonlijke hel, waarin de dood slechts het begin is. Dus een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Beyond the veil

In Kult: Divinity Lost  is de wereld om je heen een leugen. De mensheid zit gevangen in een illusie. Je kunt het geschreeuw niet horen uit de kelder waar een verborgen trap je naartoe brengt. Je kunt het bloed en het verbrande vlees niet ruiken van die arme zielen die in verloren steegjes zijn geofferd aan langvergeten goden. Je voelt je geïsoleerd, alleen, en je doet je uiterste best om weg te blijven van de gevaren, de duisternis van de stad waarin je woont.

Sommigen van ons ervaren een glimp van achter de sluier. We hebben het vreemde gevoel dat er iets niet klopt: het geklets van een gek in de metro lijkt een verborgen boodschap in zich te dragen, het allang gesloten slachthuis waar we elke dag langskomen heeft verse bloedvlekken, en onze teruggetrokken buurman lijkt vanuit bepaalde hoeken gezien niet volkomen menselijk.

Door langzaam de waarheid over jullie gevangenis, ontvoerders en verborgen verleden te ontdekken, kun je eindelijk ontwaken uit je eeuwige slaap en de controle over je lot overnemen.

The Apocalypse

Deze editie van Kult gebruikt regels die gebaseerd zijn op Powered by the Apocalypse.

Het komt er in het kort op neer dat karakters Moves maken. Als je iets wilt doen waarvan de Gamemaster zegt dat het een rol waard is, beslis je samen welke Move hierop van toepassing is. Je rolt 2d10, telt daar een bonus bij op als je goed bent in een bepaalde Move of je trekt er iets vanaf als het iets is waar je niet goed in bent en de tabel in de Move laat zien wat het resultaat betekent. Met een 15 of hoger heb je een volledig succes, een succes met complicaties bij een score tussen 10 en 14 en een volledige mislukking op 9 of minder. Hoe dat eruit ziet, ligt aan de Move en de situatie waarin je karakter verkeert.

Je bouwt je karakter aan de hand van Archetypes, zoals de Academicus, de Bedrieger, de Profeet of de Detective. Ieder van deze Archetypes heeft z’n eigen voordelen, nadelen, en duistere geheimen en gaat relaties aan met andere karakters. Je wordt geconfronteerd met steeds meer vervreemde, dreigende en lugubere situaties, waardoor je karakter steeds verder afdaalt in de gekte (of illusie, het is maar net hoe je het bekijkt). Maar het kan ook zijn dat je juist beter in de gaten begint te krijgen dat jullie wereld net even anders in elkaar zit dan het lijkt en je steeds meer je geketende krachten weet los te breken. Maar of je menselijke vorm daar zoveel beter van wordt…

Beyond the dream

Als Gamemaster biedt Kult: Divinity Lost in het regelboek een van de betere stappenplannen om te komen tot een scenario voor eenmalige sessies of campagnes die je spelers zich nog lang zullen herinneren (of door worden achtervolgd in nachtmerries). Het geeft je duidelijke ideeën voor het runnen van een Kult-sessie en biedt een grote variatie aan wezens die van een afstandje of direct in de actie de wereld corrumperen of saboteren.

Kult: Divinity Lost wordt uitgegeven door Modiphius, mocht je zelf deze duistere wereld in willen duiken. Ook zijn er op Youtube verschillende voorbeelden te vinden van de donkere sfeer die Kult met zich meebrengt, zoals de awardwinning miniserie His Last Hope van Queens Court Games en de angstaanjagende miniserie Judgement van Red Moon Roleplaying.