The City waarin je woont lijkt voor eenieder als een normale stad, maar voor jou is het anders. Jij bent een legende, al weet niemand hier van. The Mist laat het voor omstanders lijken alsof alles normaal is. Jouw pantser ziet er voor eenieder ander uit als normale kleding. En die gasexplosie van vorige week? Niemand heeft gezien dat dit een vuurspuwende vijand was. De City of Mist verhult alle legendes, maar jij weet wat er echt speelt; en wat voor gevaren er op de loer liggen…

Een onzichtbare legende

In City of Mist speel je een legende – ook wel Rift genoemd -, welke voor de buitenwereld niet zichtbaar is. Buitenstaanders zien een gewoon persoon als ze naar jou kijken – niets legendarisch aan. Maar niets is minder waar.

Jouw karakter is opgebouwd uit een logos– en een mythos-gedeelte. Het logos-gedeelte staat voor je ‘normale’ zelf en vertelt wie je bent in het dagelijks leven. Je mythos gaat in op jouw ‘bovennatuurlijke’ kant en laat zien welke krachten je bezit. Hiervoor kan de speler zelf een mythe uitkiezen; is jouw mythos bijvoorbeeld de legende van Excalibur, of ben je meer geneigd naar de krachten van een Egyptische God?

City of Mist maakt géén gebruik van de bekende cijfermatige waardes, welke aangeven wat je karakter kan of hoe goed deze ergens in is. Dit spel maakt gebruik van tags – in woorden beschreven vaardigheden – die worden gebruikt op het moment dat ze van pas kunnen komen.

Succes of gevolgen?

In City of Mist wordt gebruik gemaakt van een d6-systeem. Wanneer een speler een actie uit wil voeren, dan rolt deze 2 zeszijdige dobbelstenen. Heeft een speler tags die zouden kunnen helpen bij de actie, dan mag er 1 punt per tag worden opgeteld bij het resultaat – hoe hoger hoe beter:

6 of lagerJe actie mislukt
7 – 9 Gedeeltelijk succes – je ervaart een ongewenst gevolg
10+Succes! Je krijgt wat je voor ogen had

Stel dat je iets wilt onderzoeken; je rolt je dobbelstenen – 6! Maar gelukkig heb je nog de tag ‘goede ogen’ van je logos als detective. Je komt uit op een totaal van 7, wat betekent dat je succesvol bent in je onderzoek. Al is het deze keer niet zonder gevolgen.

Welk avontuur kies jij?

In The City is het nooit rustig. Gevaar en mysterie liggen altijd op de loer. Aan jou en je mede-Rifts de zaak om op onderzoek uit te gaan en alles tot een goed einde te brengen. Avonturen in deze stad kunnen van alles omvatten; van moordmysteries naar complotten en mislukte experimenten – The City heeft het allemaal. Lukt het jou om het mysterie te ontrafelen en jezelf sterker te maken? Of eindig je als een mythos-loze burger; niets wetend van al het gevaar wat er schuilt in The City?

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je gelijk zelf aan de slag met City of Mist? Kijk dan vooral hier eens op de site van uitgever Son of Oak Game Studio voor gratis startavonturen, handige hand-outs en toffe informatievideo’s.