Een avontuur zonder kaart, het is haast niet voor te stellen. Het is een handige manier om aan te geven waar je avonturiers zich bevinden, wat ze om zich heen zien en waar ze naartoe kunnen. Maar waar haal je kaarten vandaan? In dit artikel helpen we je op weg naar een voor jouw passende kaart; of dat nu gekocht, gevonden of gemaakt is.

3D-kaarten

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen. 3D-kaarten waarbij gebergtes weergegeven worden met miniatuurrotsen, het bos bestaat uit kleine boompjes en het water net echt lijkt. Voor de echte verzamelaar en fanatiekeling een must als aanvulling op hun verzameling aan miniaturen. Tegenwoordig zijn deze terreinminiaturen op veel plekken te verkrijgen en zijn er uren aan video’s, waarin uitgelegd wordt hoe je ze zelf kunt maken. Aan keuze geen enkel gebrek en je kunt zelf kiezen hoeveel tijd je erin wilt steken. Koop je alles kant-en-klaar omdat je niet kan wachten om te spelen of kies je ervoor om je miniaturen zelf te maken en schilderen? Bekijk ook vooral dit artikel wat verder ingaat op het gebruik van verschillende mini’s en de voor- en nadelen ervan.

Matthew Mercer on Twitter: "I don't post unused maps because I like to  repurpose many pieces of the buffalo, but I'm too proud of one of these. :)  #CriticalRole https://t.co/PqqMPmNIGq" / Twitter
Van stenen tot bomen en nepsneeuw; op een 3D-kaart is alles mogelijk

Kaarten op papier

Kaarten op papier zijn dan misschien niet 3D, maar ze zijn zeker net zo nuttig en net zo leuk om te maken. Je kunt het simpel houden met een groot vel papier en een stift, waarbij je de grove lijnen van je kaart weergeeft. Maar je kunt ook in detail gaan door uitgebreid te tekenen, gebruik te maken van afbeeldingen of al kant-en-klare sets in te zetten, zoals Dungeons & Dragons Tactical Maps Reincarnated van Wizards of the Coast. Dan zijn er ook nog avonturen die met kaart en al geleverd worden en waar je dus eigenlijk niets meer aan hoeft te doen (of alleen nog je eigen draai aan hoeft te geven). Net als bij vele andere aspecten van TTRPG’s is het ook bij kaarten helemaal aan jou hoe je het vormgeeft.

Maps 3: Dry Erase Battlemats and Poster Maps – Runkle Plays Games
Een goede kaart hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een stuk papier en een paar stiften kom je een heel eind.

Online kaarten

Naast fysieke kaarten wordt er tijdens het online spelen van TTRPG’s ook gebruik gemaakt van kaarten. Voor online kaarten is opnieuw de keuze helemaal aan jou hoe je het aanpakt. Het internet staat vol met al gemaakte kaarten voor verschillende scenario’s. Zit daar niet iets voor je tussen of maak je jouw kaarten toch liever zelf? Dan zijn er online voldoende opties om de kaart van je dromen realiteit te laten worden. Bekijk bijvoorbeeld eens Inkarnate, Dungeon Scrawl of Dungeon Fog. Naast deze websites, die zich vooral richten op het maken van battlemaps, zijn er ook websites als Wonderdraft, waarbij de focus meer ligt op het maken van regionale kaarten. Veel van deze websites hebben zowel een gratis als betaalde optie, wat ervoor zorgt dat je ook met een minimaal budget ontzettend toffe kaarten kan maken voor je volgende online sessie.

Online kaart gemaakt met behulp van Inkarnate

Of je nu fysiek of online speelt, veel of weinig tijd hebt, heel creatief bent of juist niet; als het op kaarten aankomt, zit er zeker iets voor je tussen.