Tegenwoordig is het handig om van alles online te kunnen doen. Gelukkig zijn er ook genoeg mogelijkheden voor roleplayinggames. Lang niet iedereen speelt namelijk een tabletop RPG aan tafel. Soms is het lastig om tijd en ruimte te maken voor een sessie, zeker voor avonturiers met dagbanen en een familie (buiten het spel). Andere mensen vinden het misschien fijn om lekker thuis achter de computer te spelen.

Voor het gemak van online spelen zijn zogeheten Virtual Tabletops gemaakt. Deze applicaties zijn speciaal gemaakt om een letterlijk tafelblad (en veel meer) te simuleren. Het is natuurlijk niet exact hetzelfde als in het echt, maar het komt dicht in de buurt en biedt veel gemakken.

Voor Gamemasters, schrijvers en spelers met teveel notities zijn er ook online tools om informatie te organiseren: zogeheten worldbuilding tools. Deze zijn niet alleen handig voor online, maar voor iedereen die veel informatie wil organiseren.

Een VTT, vol met alles wat een sessie nodig heeft en méér. Kies wat jij handig vindt, dat is de kracht van online spelen!

Virtual Tabletop

Tokens

Tokens zijn verplaatsbare, cirkelvormige afbeeldingen die karakters en andere wezens representeren. Tokens kunnen online extrainformatie bevatten, zoals een hitpoint-balk of icoontjes om een bepaalde status aan te geven.

Een virtual tabletop is een digitale omgeving, speciaal gemaakt voor het spelen van roleplayinggames. Een VTT heeft meestal een overzicht waarin kan worden getekend en waar men ’tokens’ kan plaatsen. Verder kan je in elke VTT digitaal dobbelstenen rollen, chatten, muziek afspelen en zelfs character sheets en monster-statistieken beheren. Helaas wordt niet elke RPG overal ondersteund, maar met de bekendste systemen en edities – zoals Dungeons & Dragons 5e – zit je altijd goed.

Er zijn verschillende soorten VTT’s met ieder hun eigen voor- en nadelen. Een paar van de meest populaire zijn: Roll20, Foundry, Fantasy Grounds, Astral en Tabletop Simulator. Alle VTT’s hebben een eigen verdienmodel, vaak in de vorm van eenmalige aanschafkosten of abonnementen. Een voordeel hierbij is dat er meestal maar één gebruiker hoeft te betalen waarna de rest van de groep hier ook gebruik van kan maken.

Lees meer over virtual tabletops

Communicatie

Hoewel sommige VTT’s live chat-functies met audio en video hebben, gebruiken de meeste mensen externe applicaties zoals Discord en Teamspeak. Zoals je misschien al hebt gehoord, heeft Dutch20 ook een eigen Discord, speciaal voor de roleplayinggame community!

Benodigdheden voor online avontuur
- Computer, laptop, tablet of desnoods een mobieltje
- Degelijk internet
- Webcam (optioneel)
- Microfoon & speakers
- Een account voor de gekozen VTT (optioneel, afhankelijk van de VTT)

Worldbuilding Tools

Sommige Gamemasters houden van uitgebreide werelden met allerlei informatie en details. Karakters, locaties, gebeurtenissen en geschiedenis zijn slechts een greep uit wat een Gamemaster kan voorbereiden en waar spelers naar kunnen vragen. Daarvoor zijn worldbuilding applicaties bedacht, waarmee je werelden kan bouwen, zoals de naam al zegt.

Worldbuilding applicaties zijn gemaakt voor de organisatie van teksten en afbeeldingen, die ieder ook categorieën of relaties kunnen hebben. Sommigen hebben zelfs de optie om tijdlijnen, stambomen en meer te maken. Deze tools hebben net zoals VTT’s hun eigen voor- en nadelen. Een paar bekende zijn: WorldAnvil, LegendKeeper, Campfire, OneNote en Scrivener.

Kaarten

Online Gamemasters maken vaak gebruik van software om digitaal kaarten te maken van locaties en gebieden. Het is handig (en leuk) om in een VTT een 2D-kaart te hebben van de omgeving, of het nu een slagveld is of een kaart van de regio. Voor alle mogelijkheden bestaan er applicaties, maar niet elke applicatie kan alles even goed. Hier zijn enkele voorbeelden: Inkarnate, DungeonDraft, WonderDraft en Watabou’s City-generator.

Er is meer

Er bestaan online talloze tools om de hobby nóg makkelijker, toegankelijker en leuker te maken. We zijn druk bezig met het uitbreiden van de website en het informeren over online tools. Heb jij suggesties of relevante ervaringen betreft online RPG-tools? Laat het aan ons weten door een mailtje te sturen naar info@dutch20.nl!