Je hebt de knoop doorgehakt en je weet het; “Tabletop RPG’s lijken mij een leuke hobby.” Maar welk systeem ga je gebruiken? Dungeons & Dragons staat zo synoniem met tabletop RPG’s dat een hoop mensen roepen: “Ik speel gewoon Dungeons & Dragons” maar dat is misschien kort door de bocht want er zijn nog veel meer systemen te vinden. Echter kan het lastig zijn om door de bomen het bos te zien want hoe meer keuze er is, hoe lastiger het wordt om ook daadwerkelijk een keuze te maken.

Juist om die reden bestaat deze systemengids. Elk systeem heeft voor- en nadelen en een hoop keuzes vallen misschien al af door je voorkeur aan de setting, crunch of dat theatre-of-mind iets is dat veel wordt gebruikt. Maar soms is het ook niet onbelangrijk hoe moeilijk het is om een groep te vinden voor een systeem dat jou leuk lijkt.

De onderstaande lijst is geen volledige weergave van alles wat er te vinden is in de RPG-wereld (daarvoor hebben we een hele encyclopedie nodig), maar het geeft je wel een idee van wat er allemaal te vinden valt.

Snel een systeem vinden

Systemen met een vast thema

Er zijn honderden manieren waarop je verschillende RPG-systemen zou kunnen onderverdelen, maar één van de grootste keuzes die je moet gaan maken is wat voor soort verhaal je wil vertellen of in wil meespelen. Dungeons & Dragons is hartstikke leuk om een verhaal mee te vertellen over een aanval van orcs op het dorp van je spelers, maar een verhaal over vampieren in het jaar 1940 gaat een stuk lastiger worden. Hieronder vind je een selectie van een paar systemen met hun eigen setting of een vast thema.

Systemen zonder thema

Er zijn systemen die geen standaard setting hebben, maar er zijn ook systemen die nog een stap verder gaan en proberen zo flexibel mogelijk te zijn. Dungeons & Dragons zomaar veranderen in een campaign over zombies op een spaceship is lastig, maar onderstaande systemen zijn juist bedoeld om eenvoudig in allerlei tijdperken en thema’s te spelen.