Voorbeeld van Find Steed en Find Greater Steed

Met de ontwikkelingen rondom One D&D zijn er ook deze maand (maart 2023) weer nieuwe aanpassingen op de bestaande regels vrijgegeven door Wizards of the Coast (WotC) in playtestmateriaal. De aanpassingen van maart hebben vooral betrekking op de classes Druid en Paladin en een subclass van beide. Ook is er gekeken naar een aantal feats en zijn er adaptaties gedaan aan een aantal spells, zoals Smite, Find familiar en Find steed.

De Druid en Paladin vallen in One D&D onder de groep Priests. Dit zijn beheersers van goddelijke magie of van oermagie (primal magic). Classes uit deze groep richten zich voornamelijk op genezing, nut en verdediging. Ook de Cleric valt onder deze groep.

Druid

Channel Nature

Laten we beginnen met de Druid. Het valt op dat er een nieuwe feature is toegevoegd, die sterk overeenkomt met een feature die de Cleric en de Paladin beide al hadden. Voor de Paladin en Cleric is dit de Channel Divinity-eigenschap, voor de Druid is er dus nu eenzelfde eigenschap genaamd Channel Nature. Onder deze Channel Nature valt onder andere het meeste belangrijke aspect van de Druid, namelijk de Wild Shape. Daarnaast worden daar ook andere acties aan toegevoegd. In de huidige, 5e, editie wordt duidelijk gemaakt dat wanneer er andere Druid-eigenschappen zijn, bijvoorbeeld van een subclass, die kunnen worden ingezet dat daar dan een Wild Shape voor gebruikt kan worden. Zoals bij de Druid Circle of Stars:

As a bonus action, you can expend a use of your Wild Shape feature to take on a starry form, rather than transforming into a beast.

Dit is natuurlijk niet heel lastig om te begrijpen, maar de uitleg voor dit soort acties moet wel elke keer beschreven worden. Nu kan dat gedaan worden met de centrale Druid-eigenschap Channel Nature.

Om goed gebruik te maken van de Channel Nature-optie heeft WOTC goed ingezet op deze nieuwe feature. Op level 2 krijgt de Druid namelijk twee nieuwe manieren om de Channel Nature te gebruiken. Deze Healing Blossoms en Wild Companion vallen onder de eigenschap Nature’s Aid. Healing Blossoms genereert een pooltje aan punten dat je meteen moet gebruiken om bijvoorbeeld leden van je groep te healen. Wild Companion laat je een aangepaste vorm van Find Familiar casten. Het wezen dat je om hulp vraagt, is altijd Fey en verdwijnt weer wanneer je een long rest afrondt.

Een verschil tussen de Channel Nature en de 5e Wild Shape-eigenschap is dat bij een short rest je maar één gebruik van de eigenschap terugkrijgt in plaats van alle zoals dat nu nog in 5e is.

Wild Shape

Voor de Druid zijn de grootste veranderingen gemaakt in het belangrijkste aspect van de class: de Wild Shape. Veel fans vinden dat de Wild Shape te hard is aangepakt, ondanks dat het voorheen voor bepaalde subclasses misschien te sterk was.

Je krijgt Wild Shape in One D&D al op level 1 in plaats van op level 2 zoals in 5e. Je behoudt de mogelijkheid om te praten, maar kunt geen spells meer casten. Welke scores je behoudt, hangt af van welke van de drie vormen je kiest om in te veranderen. De andere scores zijn dan gelijk aan de Wisdom-score van je Druid. In tegenstelling tot de brede dierenrijk waaruit je kon kiezen wanneer je transformeerde, is de One D&D Druid beperkt tot 3 vormen: dier van het land, dier van de zee of dier van de lucht. Je kan zelf de vorm bepalen van het beest; je kan gewoon een dier kiezen of je kan een hybride dier maken. De gekozen vorm heeft geen effect om de eigenschappen van de vorm, die blijven altijd zoals in het statblock staat beschreven.

In het statblock valt het ook op dat je je eigen hitpoints behoudt. Dit is een van de sterkste eigenschappen die de Druid misschien wel kwijtraakt. Doordat het natuurlijk een spellcaster class is, heeft deze class nu eenmaal niet de hitpoints van een fighter en als je dan als beer lekker de vijanden wilt raken met je berenklauw, moet je toch dichtbij staan. Doordat de Druid nu zijn eigen hitpoints behoudt, zullen de acties zoals de Bestial strike nu minder gebruikt worden omdat je dus wel je magere hit points behoudt. Omdat je geen spells kan casten wanneer je in je Wild Shape-vorm bent, ben je dus ook nog eens heel beperkt in je kunnen. De Wild Shape begint door deze aanpassing meer te lijken op een modificatie van de eigen skills dan een volledige transformatie naar dier. Dit is heel jammer, omdat daardoor de Wild Shape voor sommigen niet meer een interessante mechaniek is om mee te spelen.

Afbeelding van het stat block van de Animal of the Land. De Druid behoudt haar CON, INT, WIS en CHA-scores. Haar STR en DEX worden gelijk aan haar Wisdom-score.

Subclass – Circle of the Moon Druid

Mocht je toch graag nog gebruik willen maken van de Wild Shape als centrale vaardigheid van de Druid zonder dat je na twee klappen ten onder gaat, dan kun je kiezen voor de Circle of the Moon Druid als subclass op level 3. Deze subclass maakt het mogelijk om in Wild Shape spreuken te gebruiken wanneer deze uit de Abjuration-school komen en geen materiële componenten nodig hebben. Nu denk je misschien: “Oh, dat zijn echt heel weinig spells die ik dan kan casten.” Ja, dat klopt, maar in One D&D hebben ze een aantal healing spells Abjuration gemaakt: die kan je dan casten tijdens een gevecht wanneer je in je dierenvorm bent. Wil je een complete lijst met spells die je kan casten, check dan even het playtestmateriaal; op pagina 15 staat een lijst.

Wild shape van een Druid. [bron: sampetersonart.com]

Paladin

Voor de Paladin zijn er minder drastische aanpassingen gemaakt in One D&D: de kern van de Paladin blijft intact.

Net als de Channel Nature is ook de Channel Divinity nu aangepast dat je maar een slot kan herstellen bij het voltooien van een short rest in plaats van het herstellen van alle verbruikte slots. Wanneer je een long rest hebt voltooid, krijg je alles weer terug.

Voor de Aura of Protection moeten Paladins nu even een level harder doorwerken, sinds deze van level 6 naar level 7 is verhuisd.

Divine Smite in een nieuw jasje

De Divine Smite-vaardigheid is iets aangepast in One D&D. Je kunt nu, naast wanneer je je vijand raakt met een wapen, ook “Smiten” met een unarmed strike en met een ranged attack. Dit was niet mogelijk in de 5e iteratie van Divine Smite en deze One D&D-versie geeft meer verscheidenheid aan deze eigenschap en mogelijkheden voor multiclassen met bijvoorbeeld Monk of Ranger. Helaas doet Divine Smite nu niet meer een extra d8 damage wanneer je een undead te grazen neemt en kan je Divine Smite maar eens per beurt gebruiken en niet in dezelfde beurt wanneer je al een spell hebt gecast.

De Smite spells die ook mooi binnen het plaatje van de Paladin vallen, zijn ook enigszins aangepast. De Smite spells zoals Searing Smite zijn niet langer een pre-cast buff; je kan alleen een bonus action gebruiken voor een Smite spell wanneer je een doelwit raakt. En omdat je Divine Smite niet meer kan gebruiken wanneer je in die beurt al een spel hebt gecast, kan je ze niet langer stapelen voor extra damage.

Eens per dag een gratis paard

Op level 5 krijg je nu de Find Steed spell. Deze heb je altijd voorbereid en telt niet mee aan het totaal aantal spells die je voor de dag kan voorbereiden. Het kost nu ook maar een action om te casten in plaats van de 10 minuten die het in 5e kost. Het mooie is ook dat je hem eens per dag kan casten zonder er een spell slot voor uit te hoeven geven.

Oath of Devotion

Voor de Paladin is de subclass Oath of Devotion opgenomen in het eerste playtestmateriaal voor deze class. Voor deze subclass zijn er ook een aantal dingen veranderd. Zo kan een Paladin die deze Oath volgt geen Turn the Unholy-eigenschap gebruiken om Undead te keren en dichterbij te laten komen. Ook krijgen deze Paladins geen Purity of Spirit meer op Level 15, waarbij ze permanente bescherming kregen van de Protection from Evil and Good spell.

Wel zijn er andere vormen van Smite gekomen. Zo kan je op level 6 een teamgenoot temporary hitpoints geven wanneer je je Divine Smite gebruikt met de Smite of Protection-eigenschap.

Ook krijgt de Oath of Devotion toegang tot een andere spells, zoals Aid en Aura of Vitality. Daarbij kan je ook nog eens gratis een keer per long rest een prepared spell casten zonder dat je daar een spell slot voor hoeft te gebruiken. Dat is zeker leuk, wanneer je hogere level spells krijgt.

Als we zo kijken naar de Oath of Devotion Paladin lijkt het alsof de subclass zelf een klein beetje in kracht is afgenomen, maar dat de class zelf iets krachtiger wordt.

Omdat dit pas het begin is voor het playtestmateriaal zullen er vast voor beide classes nog een aantal dingen veranderen, wanneer WotC feedback terug krijgt van spelers. Mocht je graag deze nieuwe regels willen opnemen in een van je sessies, download dan het materiaal op de website van dndbeyond.