Iedereen is bekend met dit gevaar: Een duistere magiër achter de balie betovert jou om nog meer dobbelstenen te kopen. Elk jaar zijn talloze onschuldige portemonnees hier het slachtoffer van. Daar kunnen we weinig aan doen, want je kan inderdaad nooit genoeg setjes hebben. Maar wat we wél kunnen bieden, is wat variatie! Er zijn namelijk meer opties in de verkoopwaar dan alleen dobbelstenen voor je zilver en goud.

Tijdens het spel

Statusindicatoren
In het heetst van de strijd gaat er vaak informatie verloren. Dit geldt ook voor TTRPG’s. Wanneer de Gamemaster te weinig tijd heeft om elk karakter uniek te beschrijven (lees: altijd), dan is het toch handig om te weten welke van de 20 zombies al een stapje dichter bij de eeuwige jachtvelden is.

Foto van status indicatoren
Ook handig voor op het werk. Dan is je pre-koffie debuff voor iedereen zichtbaar.

Spreukpatronen / Spell templates
In de meeste fantasiewerelden bestaat Pythagoras niet, dus waarom zou jij zijn wiskunde moeten gebruiken om iets in brand te kunnen zetten? Maak het jezelf makkelijk en ontdek hoe rond een cirkel is door een set spreukpatronen te bemachtigen. Ook complexere vormen zoals driehoeken en erger zijn in de meeste sets beschikbaar. Vergeet niet op te zoeken hoe de regels werken met gedeelde vakjes! Dat moet je helaas nog zelf doen.

Foto van spreukpatroon
Die les over vormen uit groep 2 komt hier goed van pas.

Battlemat + tekenkoker
De meeste mensen zijn al bekend met battlemats. Sommige zijn van papier en vergen een zelfverzekerde of met gum gewapende GM, andere zijn van stof en makkelijk uitwisbaar. Vooral deze laatste categorie is soms lastig om te vervoeren zonder knikken te krijgen. De oplossing? Een tekenkoker. Soms tekenen GM’s meer dan “echte” kunstenaars, maar er wordt niet altijd aan professioneel materiaal gedacht. Wil jij ook het (getekende) slagveld in perfecte staat heen en weer nemen? Zoek dan eens naar een tekenkoker.

Bonus: Iedereen in de trein denkt dat je kunst bij je draagt, in plaats van het gekras dat een goblin-grot moet voorstellen.

Foto van tekenkoker
In tegenstelling tot wat de naam impliceert: Kokers kunnen niet koken.

Turntracker
Soms het grootste raadsel in een TTRPG: Wie is er aan de beurt? Iedereen vergeet het wel eens, maar vooral GM’s hebben daarin de grootste uitdaging. Chaotische momenten en diepe duiken in de boeken zorgen soms ervoor dat je even kwijt bent welke orc zichzelf nu beurs mag slaan tegen de AC van de cleric.

Hier zijn gelukkig 2 oplossingen voor. Ten eerste kan je het probleem meer richting de spelers schuiven door een zandloper te gebruiken. Simpel en effectief. Met snellere en daardoor vanzelf simpelere beurten kunnen GM’s hun tempo en focus in het gevecht behouden. Mocht dit niet bij jullie groep passen, dan kan je altijd een beurtindicator opspeuren. Er zijn talloze varianten, maar allemaal geven ze een duidelijke visuele representatie waardoor de Gamemaster direct kan zien en veranderen wie er een beurt heeft.

Dit gevecht bevat enkel invisible stalkers. Zoals te zien aan de miniaturen in deze foto.

Combatplatforms
Breng je spel naar een nieuw niveau, letterlijk. Als je spelers over daken duiken of je bent vergeten vliegende karakters voor je campaign te verbieden, dan zijn deze dingen onmisbaar om het overzicht te behouden.

Ook te gebruiken als leuke jenga-variant.

Buiten de game

Lamineermachine
Het hoeft niet bij kleine buffs te blijven. Want je kan ook voor een groter prijsje een subtiel maar ontzettend handig gereedschap hebben. Elke Gamemaster heeft wel eens alle hoeken van een blaadje volgeschreven, terwijl het meeste al niet meer relevant was. Elke speler heeft wel eens net één keer te vaak de hitpoints uitgegumd en is vervolgens dwars door diens karakterblad gegaan.

Lamineren is een onderschatte luxe die kwaliteit en herbruikbaarheid geeft. In TTRPG’s, maar ook bijvoorbeeld bordspellen. Karakterbladen, vlugge notitieblaadjes om HP van NPC’s bij te houden of hele cheatsheets voor wie dat nodig heeft. Gelamineerd papier is niet alleen fijn uitwisbaar en moeilijk om te kreukelen, het is ook nog eens 100% bestand tegen zelfs de ergste snacks die iemand op tafel kan zetten.

Nepkaarsen
Wie zegt dat “nerds” in het donker leven… heeft misschien gelijk. Want is het niet gaaf om je gordijnen dicht te doen en je werkelijk in een duistere kerker te wanen op een anderzijds zonnige zaterdagmiddag aan de keukentafel? Blijf in thema met wat nepkaarsen! Zet die felle kamerlamp maar uit. Als je iets niet kunt lezen, pak je gewoon een kleine (batterij)toorts. Zoals echte helden dat doen.

(Bluetooth) speaker
Tja, klinkt vanzelfsprekend. Maar voor wie het belang van (achtergrond)geluid nog niet kent, is het leuk om eens een testje te doen. Luister eens naar het verschil wat achtergrondmuziek maakt bij TTRPG-sessies, bordspelavonden of zelfs normaal bezoek. Stiltes van alle soorten zijn weg. Het vult de gaten en bouwt een atmosfeer. Onderschat niet hoeveel geluid voor de beleving doet. Stel je voor: je favoriete film zonder muziek op de grote momenten. Het is bijna onmisbaar. Ook al kunnen veel TTRPG-groepen elk moment van de avond vullen met regelvragen, memes en kleurrijk commentaar op de acties van hun medespelers – voor wie extra atmosfeer zoekt, is een speakertje geen overbodige luxe.