Dobbelstenen: in roleplayinggames zijn ze vrijwel onmisbaar. Ze worden gebruikt voor het maken van je karakter, ze zijn er tijdens het vechten, puzzelen en nog veel meer. De meeste mensen kennen al 6-zijdige dobbelstenen, maar dat is lang niet de enige soort.

In veel roleplayinggames gebruik je ‘Polyhedral’ (ofwel: veelvlakkige) dobbelstenen. Een standaardset bevat 7 verschillende soorten, waarvan sommige meer worden gebruikt dan andere, afhankelijk van het RPG-systeem.

Soorten en namen

Om de soorten uit elkaar te houden, gebruikt men als naam de letter ‘D’, gecombineerd met het hoogste getal op de dobbelsteen. Zo is de meest bekende RPG-dobbelsteen een ‘D20’ met 20 zijdes en wordt de klassieke dobbelsteen met 6 zijdes een ‘D6’ genoemd. Heb je meerdere dobbelstenen, dan komt het aantal dobbelstenen vóór de letter ‘D’. Zo refeert men naar drie dobbelstenen met 10 zijdes als ‘3D10’.

[Aantal dobbelstenen] + D + [Hoogste getal van dobbelsteen]

De standaard polyhedrale set bestaat uit: D4, D6, D8, D10, D10, D12 en D20. Door de twee D10’en samen te gebruiken heb je in feite ook een D100. Omdat één van de D10’en altijd normale getallen gebruikt en de ander tientallen, kan je ze bij elkaar optellen en zo een D100 resultaat krijgen.

Wist je dat de 20 in ‘Dutch20’ refereert naar een D20?

Een collectie van polyhedrale dobbelstenen