The One Ring RPG van Free League is dé TTRPG voor alle Tolkien fans en ieder die van de Lord of the Rings houdt. Het is speciaal gemaakt om de atmosfeer van Tolkiens wereld te brengen, tot in de kleinste details. Dit is de tweede editie van het spel en brengt daarmee veel verbeteringen. Hoewel het in de basis een complex spel kan zijn, uiteindelijk kan je hiermee perfect alle gebeurtenissen van de films en boeken nabootsen. Door de illustraties en woorden van het boek zal je jezelf al tijdens het lezen in een andere wereld wanen. Maar het is een gevaarlijke zaak, om zomaar een boek in te duiken. Je kan niet weten waar je straks in belandt. Lees daarom gauw deze spotlight!

De Tolkien-ervaring

Voor The One Ring RPG is het belangrijkste doel dat je de wereld van Tolkien kunt waarmaken. Zoals de boekenlezers onder ons weten, zijn het niet alleen de epische veldslagen en heroïsche opofferingen die een avontuur maken. Het is de reis. Het zijn de kleine momenten, de karakters en de band die tussen hen ontstaat. Let wel: dat betekent niet dat Sauron of “de schaduw” het opeens makkelijk krijgt. Er zijn nog zeker conflicten en gevechten. Maar het spel is meer gefocust op de lange adem in plaats van en wat minder intens dan mensen wellicht gewend zijn.

Terugkeer van thema’s

De invloed van Tolkien komt overal terug in het boek. Allerlei regels, richtlijnen en beschrijvingen zijn er sterk door beïnvloed. Het begint al bij de simpele dingen, zoals het feit dat de Gamemaster in dit spel een andere titel heeft, namelijk “Loremaster”. Ook zijn de spelers “heroes” en is de naam van een groep avonturiers een “company”. Je had (terecht) wellicht iets zoals “fellowship” verwacht, maar daarover later meer.

Op vrijwel elke pagina word je aangemoedigd om aan dit proces mee te helpen.

Gelukkig zijn er genoeg voorbeelden – vaak directe citaten en scènes uit de beroemde films – om te laten zien hoe de regels een diepgaand en meeslepend avontuur ondersteunen. En hoe spelers dat ook kunnen, op hun eigen manier.

En vrees niet! Ook al heeft Tolkien hele bijbels over zijn wereld geschreven en elke stamboom uitgedacht, toch hebben de makers hier slim rekening mee gehouden. Ten eerste bevinden spelers zich tussen de gebeurtenissen van “The Hobbit” en “The Lord of the Rings”. Zo’n 50 jaar voordat Bilbo de Gouw in rep en roer bracht met een gaaf feest en een gevaarlijke goocheltruc.

Ten tweede krijgt de Loremaster een eigen hoofdstuk met allerlei tips en richtlijnen om te helpen bij het creëren van een episch verhaal. Daarbij wordt de bestaande “canon” apart benoemd. Zo is het belangrijk om te beseffen dat er geen puur objectieve vertellers zijn in de verhalen van Tolkien. Zelfs het boek “The Lord of the Rings” is in het universum slechts een hervertelling, geschreven door Bilbo. En zo zijn er meerdere redenen om je niet beperkt te voelen in het maken van je eigen verhaal.

De technische onderdelen waarin de atmosfeer doorkomt zijn de vaardigheden, statussen en attributen die karakters hebben. Zo is er een vaardigheid genaamd “Song”. Voor de boekenlezers een bekend fenomeen, maar in dit spel heeft het een serieuze rol. Je kan het op vele belangrijke momenten gebruiken. Een volhardend lied voor tijdens de lange reis, een passend gedicht of citaat tijdens een belangrijke raad of een inspirerende speech vlak voor een belangrijk gevecht. Je hebt ook vaardigheden voor het inspireren van anderen of “Courtesy”, waarmee je een goeie indruk kunt maken in beschaafde én onbeschaafde oorden. Er is zelfs een vaardigheid voor raadsels, voor als je toevallig in de verkeerde grot terecht komt en iemands ring steelt.

In plaats van ras heb je in The One Ring RPG een cultuur. Dat kan die van de dwergen zijn, of die van de elven of een van de vele mensen. En natuurlijk zijn de hobbits er ook bij. Allemaal hebben ze eigen krachten en zwaktes, en mogelijkheden! Je kunt speciale krachten krijgen, sommige waarvan alleen de meest fervente boekenlezers de origine kennen. En in plaats van klasses heb je roepingen. Je kunt het bijna beroepen noemen, maar het is voornamelijk hun reden om de deur uit te stappen, wat, zoals eerder gezegd, gevaarlijk kan zijn. Straks ben je te laat voor het avondeten. De roeping die je kiest, heeft een grote invloed op een ander aspect van karakters – namelijk hoe de schaduw hen beïnvloedt…

Avontuur & fellowship

Het complete spel is verdelen in 2 fasen: de avontuur-fase en de “fellowship”-fase. De avontuur-fase is zoals je “normale” TTRPG-sessies misschien kent, inclusief een (soms lange) reis. Het zijn kortere, gefocuste scènes die je speelt. De tijd verloopt langerzamer en meestal speel je zo’n 2-3 sessies voordat de fase ten einde komt. In deze fase kom je gevechten tegen, pleit je voor hulp bij bondgenoten en anderen in een raad of je reist de lange, gevaarlijke weg naar de doel.

De fellowship-fase is voor wanneer het doel is bereikt en avontuur is voltooid. Na een avontuur stopt het verhaal niet voor altijd, zoals Bilbo kan beamen. Het is te vergelijken met “downtime” uit andere TTRPG-systemen, maar het bevat veel meer dan je misschien zou verwachten. De tijd gaat snel, de fase beslaat soms weken of maanden. De spelers beschrijven wat ze gaan doen nu ze terug zijn van het avontuur. Ook wordt alles wat tot dan toe is gebeurd, afgerond. Het doel van deze fase is om de Loremaster op de achtergrond te laten en de spelers te laten vertellen over hun karakters en ambities. Karakterprogressie gebeurt ook in deze fase, evenals het kiezen van een initiatief.

Initiatieven

The One Ring RPG noemt deze “undertakings” en het representeert de klassieke “downtime”-activiteiten die vele RPG’s hebben. Maar het zijn bijzondere acties die je kunt nemen, en meerdere. Het is een uitgebreid systeem waarin je naast de normale acties, zoals “geruchten verzamelen” en “littekens herstellen”, ook bijzonder verhalende acties kan doen – die niet aan impact ontbreken. Zo kan iemand een verhaal uit het beleefde avontuur vertellen en delen welke eigenschap zij als karakter hebben getoond. Deze eigenschap mogen ze vervolgens aannemen voor hun karakter en een andere eigenschap vervangen. Zo kun je kaarten bekijken om toekomstige reizen minder gevaarlijk te maken of een lied schrijven voor de groep.

Raad en rede

De “Lord of the Rings”-films toonden ons hoe pittig een raad kan zijn in Rivendel. Gelukkig hoeven Loremasters niet zelf te bedenken hoe ze zo’n moment van chaos een structuur en stemmen kunnen geven. Daar heeft het systeem voor gezorgd. Afhankelijk van het verzoek kan een raad vriendelijk tot vijandig voor je missie worden. Het hangt natuurlijk ook af van hun initiële houding en een aantal andere zaken. Pas op, want een rampzalige uitkomst waardoor je gevangen wordt genomen is zeker mogelijk!

Reizen en gebeurtenissen

Reizen zijn uitgebreide processen in het systeem. Het is tenslotte wat je elke dag van het avontuur doet! Voor het reizen zijn er 2 verschillende kaarten. Eentje voor de helden en eentje voor de Loremaster. De helden bepalen hun route, maar de Loremaster heeft alle nodige informatie om dat een spannende rit te maken. Niet omdat er bij elke stap vijanden in een hinderlaag liggen. Terrein is vaak de grootste tegenstander van de spelers. En tijd is vaak een factor. Hoe langer op reis, hoe vermoeider je kunt worden. En vermoeidheid brengt zijn eigen gevaren met zich mee.

Voor het reizen krijgen de helden de mogelijkheid om een rol te kiezen, zoals een gids, jager of scout. Deze gebruiken elk verschillende relevante vaardigheden en (zoals de Loremaster al zou weten) kan je rol bepalen welke gevaren je tegemoet komen. Van verschrikkelijke pech en verwondingen tot inspiratie en verblijdende uitzichten. Ook hier vind je talloze voorbeelden direct uit de bekende werken van Tolkien en de films van Peter Jackson.

De schaduw

Er zit ook een schaduwzijde aan The One Ring RPG. Letterlijk. Een groot deel van het boek wordt beslagen door (regels over) de schaduw. Kwade machten die meestal door Sauron zelf worden beïnvloed en bestuurd. Schaduw omvat niet alleen monsters en een bijzonder geïrriteerd oog, het is wat in alle wezens schuilt. Het kwade komt met het goede, ook voor onze helden. De “foreshadowing” bij de roepingen hintte al dat de schaduw invloed op de spelers heeft. En dat klopt! Elke held heeft een schaduwpad en een schaduwwaarde.

Schaduwpad

Een schaduwpad is een beangstigende voorspelling van hoe het fout kan gaan als het kwaad je teveel wordt. Er zijn enkele levendige voorbeelden te vinden in de benamingen van deze paden en de “Hobbit”-films. Zo heb je de Drakenziekte – “Dragon sickness” waar onze dwergenkoning van Erebor aan leed toen Smaug stierf (spoiler!). Zo is er ook de lust voor macht, het pad van wanhoop en de vloek van wraak. Lees ze zelf en zie wie er het best bij deze noodlotten passen. Want een noodlot zijn ze allemaal. Ben je te ver op het pad van schaduw, dan ben je geen held meer.

Bronnen van schaduw

Schaduw is een waarde die elk karakter heeft. Daartegenover is er hoop. Ook letterlijk een waarde op het karakterblad. Deze twee bepalen samen hoe de strijd tussen goed en kwaad in een karakter verloopt. Wordt de schaduw groter dan de hoop van een karakter? Dan is er maar 1 manier om er vanaf te komen. Een moment van waanzin – in de meest letterlijke vorm. Het wordt teveel en de held verliest controle. Boromir pakt de ring. Frodo zet zijn zwaard aan Sams nek in Osgiliath en stuurt hem weg op de meest gevaarlijke trap ooit verzonnen. Frodo zat constant aan zijn schaduwlimiet, kun je wel concluderen. En zo werken de regels constant. Ze maken het mogelijk om alles wat je kent en liefhebt van Tolkiens wereld tot leven te wekken.

Maar hoe krijg je schaduw, behalve van een kwaadaardige ring? Er zijn verschillende bronnen.

  • Angst: Het tegen komen van een verschrikkelijke tegenstander of gebeurtenis. Het betreden van een duistere plek.
  • Gretigheid: Het in aanraking komen met “bedorven” schatten waar kwaad over loert.
  • Misdaden: Het plegen van misdaden in de morele zin. Kwaad doen, ongeacht het doel.
  • Tovenarij: Magie en spreuken van de Vijand.

Wees dus voorzichtig op reis. Houdt je kameraden dichtbij en vecht tegen het duister daarbuiten, maar ook in jezelf.

Conclusie

Al met al is dit een TTRPG voor ieder die een epische reis wilt meemaken, met alle praktische en mentale zaken die daarbij komen kijken. Er is natuurlijk kwaad en gevaar, maar er is ook diepgaand kameraadschap en lichtzinnigheid voor hen die het zoeken. Deze TTRPG is vooral waardevol voor mensen die zich inzetten voor wat het systeem probeert – het tot leven wekken van Tolkiens wereld en daarin een eigen verhaal maken. Ben je hier niet zo gepassioneerd over? Dan is het nog steeds een mooi systeem wat al het nodige beslaat, maar dan is het wellicht wat te gericht en met wat overbodige onderdelen. Gelukkig is er nog altijd de starterset met alles wat je nodig hebt om een eigen verhaal te beginnen.

Probeer The One Ring RPG zelf en wie weet maken je samen met jouw groep een verhaal waar zelfs Peter Jackson geen raad mee weet!