Begin dit jaar werd bekend dat Wizards of the Coast, het bedrijf achter Dungeons & Dragons, hun Open Gaming Licentie (OGL) wilde aanpassen. Zie voor meer daarover het bericht Discussie rondom Open Gaming License D&D. Eén van de reacties hierop is de Open RPG Creative (ORC)-licentie van Paizo, de maker en uitgever van Pathfinder en Starfinder.

Naast het uitbrengen van deze nieuwe licentie hebben ze ook hard gewerkt aan het uitbrengen van een Pathfinder 2e-regelboek dat niet meer onder de OGL valt. Deze is op 15 november uitgekomen! Dus je gaat niet langer een Owlbear of andere OGL-wezens aantreffen. Daarnaast is er een hoop werk gestoken in het opfrissen en verduidelijken van regels. En de special editions hebben een speciale cover gekregen!

Sketch covers van de Pathfinder Second Edition Remaster Player Core en Game Master Core
De sketch covers van de Pathfinder Second Edition Remaster GM Core en Player Core

Waarom?

Pathfinder is in 2009 ontstaan als doorontwikkeling op Dungeons & Dragons 3.5, onder de OGL-licentie. Dit is het jaar nadat Dungeons & Dragons 4e uitgekomen is. De grootste reden hiervoor was dat Paizo sinds 2002 de tijdschriften *Dungeon* en *Dragon* publiceerde, maar dat Wizards of the Coast de licentie hiervoor introk. Op dat moment is Paizo gaan werken aan Pathfinder (First Edition) om te zorgen dat ze hun avonturen nog konden publiceren.

In 2019 heeft Paizo Pathfinder 2e gepubliceerd, welke nog steeds gebaseerd was op de OGL. Met de discussie die hierover speelde aan het begin van 2023 hebben ze nu een editie van Pathfinder 2e gepubliceerd, die geen gebruik meer maakt van deze licentie. In plaats hiervan gebruikt deze remaster enkel hun eigen ORC-licentie.

Wat is er nu eigenlijk anders?

In daadwerkelijke regels? Vrij weinig. Pathfinder Second Edition maakte al weinig gebruik van de regels van Dungeons and Dragons, maar wel her en der nog de benamingen van condities of de namen van monsters. Zo werd er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de oude D&D 3.5-term “Flat-Footed” om aan te geven dat je afgeleid bent doordat je bijvoorbeeld geflankeerd wordt; dat heet nu “Off-Guard”. Ook zijn sommige monsters niet meer beschikbaar in de Remaster.

Daarnaast is er ook gebruik gemaakt van deze kans om een hoop regels te verduidelijken, zoals de regels omtrent doodgaan. Helaas is niet alles perfect gegaan, waardoor er wat dag 1-correcties zijn voor de Remaster. Die vind je in het errataoverzicht op de Paizo-website.