In onze update over de ontwikkelingen binnen de D&D-wereld eind februari kwam naar voren dat er een nieuwe D&D-film onderweg is. Ook deze zomer zit vol met conferenties waar grote bedrijven altijd veel nieuwe content aankondigen. Zo is er op San Diego Comic-Con nieuwe informatie naar buiten gekomen over de Dungeons & Dragons-film. Daarnaast is er een trailer gepubliceerd die een kijkje geeft in wat ons volgend jaar te wachten staat.

Eerdere flops

Als je denkt dat de populairste TTRPG aller tijden je recht geeft op een half fatsoenlijke bewerking op het witte doen, dan heb je het goed mis. Ondanks de grote aanwezigheid van het spel in de popculture, is Dungeons & Dragons zowel op het witte doek als op het kleine scherm geflopt; waarbij de speelfilm uit 2000 met Jeremy Irons en Marlon Wayans de meest meedogenloze afstraffing van allemaal kreeg. Het vervolg was een tv-film, terwijl de derde film direct op video werd uitgebracht – ook deze films waren een kritisch en commercieel fiasco.

Maar het geluk van Dungeons & Dragons staat op het punt te veranderen. Na een lange strijd over de intellectuele eigendomsrechten zijn deze uiteindelijk beland bij Paramount Pictures. Eindelijk lijkt het erop dat alles op z’n plaats valt voor een nieuwe poging om de geliefde RPG naar het witte doek te brengen. Dankzij de grote aanwezigheid van de film op San Diego Comic-Con, weten we veel meer over het aankomende avontuur. Hier is een overzicht van Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves, inclusief de gloednieuwe eerste trailer.

Wat hebben we gezien?

De eerste trailer voor Honor Among Thieves is complete chaos. Het weerspiegelt het klassieke beeld van D&D: een groep onwaarschijnlijke kompanen komt samen en trekt door een fantastisch landschap om samen hun doel te bereiken en een big bad te verslaan.

Er zijn flauwe grappen, de klassieke draken en Regé-Jean Page die monsters kapot maakt met een supergaaf zwaard. Tentoonstellingen die plaatsvonden bij de taveernestand op San Diego comic con bevestigden ook de verschijning van verschillende monsters in de film, waaronder Mimics, Beholders en Displacer Beasts. Ook zien we beelden van een Lich (een ondode tovenaar) en verschillende locaties van plaatsen die zich in de Sword Coast bevinden.

De film zal het verhaal gaan volgen van een dief en Ex-Harper die uit de gevangenis ontsnapt met zijn barbarian partner. Ze herenigen zich met hun groep bestaande uit een tovenaar zonder talent en een druid in een poging de bedrieger te beroven die al hun buit heeft gestolen van de overval waardoor ze in de gevangenis zijn beland. Voor deze heist staat hen wel wat te wachten, aangezien de bedrieger zich met het geld heeft opgewerkt als Lord of Neverwinter en daarbij ook nog een bondgenoot heeft gevonden in een machtige Red Wizard die iets veel sinisters in petto heeft.

Kritiek van fans

In de trailer kunnen we ook al een aantal classes uit D&D herkennen. Zo zien we dat Chris Pine een bard speelt, Michelle Rodriguez een Barbarian, Regé-Jean Page een Paladin, Sophia Lillis een Druid en Justice Smith een Sorcerer. We zien in de trailer dat Doris de druid haar wild shape eigenschap gebruikt om te veranderen in een beest. Volgende de regels van D&D 5e mogen dat alleen beasts zijn, dieren dus. We zien in de trailer dat zij transformeert in een Owlbear, een monster (monstrosity). Volgens de regels van 5e zou dit dus niet mogelijk moeten zijn, aangezien een Owlbear geen beest is maar een monster. De regels van 5e definiëren Owlbears als een Monstrosity: een wezen dat “niet gewoon, niet echt natuurlijk, en bijna nooit goedaardig” is. Owlbears zijn in het bijzonder ontstaan als gevolg van magische experimenten, iets dat specifiek wordt toegelicht in de regels voor monsters in D&D.

Het “breken” van deze regel creëerde bij een aantal fans al onrust, omdat het er dus naar uitziet dat de regels al bij de basis verbroken worden. Hierdoor wordt er getwijfeld aan de mate van het hanteren van de 5e spelregels in de film. Maar zoals in de trailer te zien is, is de transformatie van de druid naar een Owlbear vorm wel onwijs episch. De rule of cool is ook wat waard.

Wie zit er achter de film?

Als we de trailer moeten geloven staat ons een spektakel te wachten, maar een trailer kan ook zeker bedriegen. Een kijkje in de ontwikkelaars van de film geeft misschien een betere blik op wat we kunnen verwachten.

De film wordt geregisseerd door Jonathan Goldstein en John Francis Daley, die ook het script schreef. Goldstein is onder andere bekend van Game Night, een film die zich ook focust op het spelen van spellen met vrienden. Als de D&D-film eenzelfde pad gaat bewandelen, kunnen D&D-fans eenzelfde knipoog verwachten met vergelijkbare humor en referenties naar de 5e regelboeken. Daarnaast heeft Daley ook een serieuze D&D-reputatie – in zijn tijd bij Freaks & Geeks speelde hij een scène als een D&D-enthousiasteling. Toen hij onderzoek deed naar D&D voor die scene in Freaks & Geeks, pakte hij het balletje op als speler en is nooit meer gestopt. In een interview op San Diego Comic con zei hij: “I’m a half-elf Paladin, and I’ve been that for the last five years”, om zijn betrokkenheid bij het spel te benadrukken. Hij liet ook weten dat hij weet dat het niet alleen een spelletje is en dat

“It is really [about] the feeling you get when you play the game and that really is what we tried to do here with this film. That sense of camaraderie, family, coming together as a group, facing obstacles [where] you don’t know what to expect. So many things that, much to the chagrin of the DM [Dungeon Master], doesn’t know what’s going to happen. So that is what we wanted to capture. And, of course, that very unique brand of humor that I think sets us apart from anything else in the fantasy space.”

Wetende dat een daadwerkelijke D&D fan en speler een belangrijke rol heeft gespeeld in het ontwikkelen van de film, belooft goede dingen!

De vertoning van de trailer op San Diego Comic-con heeft dus veel losgemaakt bij de fanbase. Er staat ons zeker een spektakel te wachten met veel indrukwekkende gevechten en een klassiek D&D-verhaal. Kijk hieronder de trailer van de film om te zien welke D&D-elementen we zullen terugzien op het witte doek!