Dit weekend is het weer tijd voor de grootste en meest bekende tabletop game conventie van Amerika – GenCon. Van 4 to 7 augustus kan elke geek zijn hart ophalen aan games, gadgets, voedsel, panels en meer. Maar het hoogtepunt van GenCon zijn toch wel de ENNIE awards, waarbij fans hun favorieten kiezen op het gebied van onder andere avonturen, art, games, podcasts en design.

Een groots evenement

GenCon, wat ooit begon in 1968 als de  Lake Geneva Wargames Convention, wordt ook dit jaar weer gehouden in het Indiana Convention Center in Indianapolis, Indiana (VS). Dit populaire evenement trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers – met als hoogtepunt zo’n 70.000 bezoekers in 2019. Ter vergelijking; het Spellenspektakel trok vorig jaar zo’n 18.000 bezoekers en ComicCon Utrecht wordt jaarlijks bezocht door zo’n 40.000 bezoekers. Naast vele stands, panels en foodtrucks, wordt er elk jaar ook uitgekeken naar misschien wel het belangrijkste onderdeel van dit evenement; de ENNIE awards.

De ENNIE awards

De ENNIE awards, of “ENNIES”, zijn in 2001 in het leven geroepen door EN World; een Britse tabletop role-playing game nieuws- en recensieswebsite. Het doel van deze jaarlijkse awarduitreiking is het geven van erkenning aan alle schrijvers, creators en designers binnen de tabletop wereld. En daarnaast is het voor deze makers natuurlijk een mooie boost in herkenbaarheid en populariteit en zal het zeker zorgen voor een grotere bekendheid van hun creatie. Na dat de jury een aantal kanshebbers heeft genomineerd, is het bepalen van de winnaar aan de fans. Zij kunnen stemmen op hun favoriet, waarmee ze kunnen laten zien waar hun passie ligt, wat ze leuk vinden en kunnen ze op een leuke manier de makers van al deze fantastische creaties bedanken voor hun inzet, creativiteit en mooie content.

Er zijn maar liefst 22 categorieën waarbij er uit de genomineerde werken elk jaar een winnaar gekozen wordt. Deze categorieën verschillen van Beste Podcast naar Beste Cartografie tot aan Beste Avontuur, maar één ding hebben ze allemaal gemeen – ze zijn gefocust op roleplaying games. Voor alle genomineerde werken kun je hier een kijkje nemen.

Uitgelichte categorieën

Omdat er maar liefst 22 categorieën zijn binnen de ENNIE awards, zullen we er een aantal uitlichten:

Beste Cartografie

Iedereen die wel eens een rollenspel heeft gespeeld, weet hoe kaarten een extra dimensie toe kunnen voegen aan het spel. Deze categorie gaat in op het beste individuele product welke de beste uitstraling of techniek heeft voor het maken van kaarten. De vijf genomineerde producten hiervoor zijn:

Winnaar: Czepeku Maps Collection

Tutelary Turtle Island
Tutelary Turtle Island – uit Czepeku Maps Collection – winnaar Beste Cartografie

Beste Monster/Tegenstander

In een rollenspel kan een goede tegenstander of afschuwelijk monster natuurlijk niet ontbreken. Deze categorie van de ENNIE awards focust zich op producten, waarbij monsters en/of tegenstanders centraal staan. Genomineerden hiervoor zijn:

Winnaar: Nightfell – Bestiary

Nightfell – Bestiary – winnaar Beste Monster/Tegenstander

Beste Spel

In deze categorie draait het om producten waarin uitstraling, regels, gevoel, manier van schrijven en play-ability het beste samen komen. Spellen die hiervoor genomineerd worden moeten speelklaar zijn, van het maken van karakters tot aan de regels. Genomineerden hiervoor zijn:

Winnaar: Thirsty Sword Lesbians

Thirsty Sword Lesbians – winnaar Beste Spel

Alle genomineerden worden ook meegenomen in de categorie “Product van het Jaar”. In deze categorie ging Thirsty Sword Lesbians opnieuw met de winst aan de haal. Call of Cthulhu Classic Prop Set greep net naast de winst en nam de Zilveren award in ontvangst.

De ENNIE awards biedt elk jaar een mooi podium aan rollenspel creators en laat ons zien welke producten wellicht het bekijken waard zijn. Mocht je benieuwd zijn naar alle winnaars? Check dan ENNIE awards’ Twitter. De awardshow terugkijken? Dat kan hier.