Augustus afgelopen jaar verraste Paizo de hele wereld door op Gen Con 2023 aan te kondigen dat er een nieuwe editie voor Starfinder aankomt. En als kers op de taart is de planning dat deze volledig compatible is met de regels van de Pathfinder Second Edition Remaster die recent hier de revue gepasseerd is. Dus als jij graag met je Leshy barbarian in Starfinder Second Edition wilt rondlopen, dan is dat technisch mogelijk! Of het slim is, dat is nog maar de vraag.

Starfinder Second Edition Playtest banner van starfinderplaytest.com

Paizo doet hierbij ook iets anders nieuws: de hele ontwikkeling van de nieuwe editie gebeurt in de openbaarheid. Als je naar de website starfinderplaytest.com gaat, is het hele proces te volgen. Op dit moment zijn er drie zogenaamde “Field Tests” beschikbaar en de vierde laat waarschijnlijk niet lang op zich wachten. Deze field tests zijn korte stukjes waaraan het Starfinder-team werkt. Deze bevatten onder andere classes, ancestries, spreuken, wapens en monsters.

De eerste Field Test bevatte bijvoorbeeld de Soldier class, samen met wapens die deze class kan gebruiken. Ook worden er monsters geïntroduceerd, namelijk de Computer Glitch Gremlin en twee varianten van de Laser Wolf. De tweede playtest voegt hier de Mystic class aan toe en een handjevol spells die deze class kan gebruiken. De derde, en momenteel laatste, playtest brengt ons tot slot de Android en Vesk ancestries. Met een beetje creativiteit kun je dus al voorzichtig wat oneshots runnen.

Als je dit online wilt runnen, dan zijn er al wat mensen heel actief geweest met het maken van een module voor Foundry VTT om de playtest te runnen. Deze bouwt verder op de basis van Pathfinder 2e, en voegt vooral zogenaamde “compendia” toe waar de karakteropties in zitten in Foundry.

Kun je nu, net als ik, niet wachten tot er daadwerkelijk een enigszins speelbare versie uitkomt? Ook dan is er goed nieuws! De verwachting is dat in juli of augustus 2024 het playtest rulebook uitkomt, op de hielen gevolgd door een eerste avontuur getiteld A Cosmic Birthday. In dit avontuur moet je als level 1 karakter zien te overleven, nadat een planeet een god geworden is.

Er wordt ook gesproken over een tweede avontuur, genaamd Empires Devoured. Hier is momenteel nog weinig tot niets over bekend, behalve dat het voor level 10 karakters gaat zijn, en dat je als speler tussen twee galactische superpowers komt te zitten die een vredesakkoord gaan tekenen. Dat kan alleen maar goed aflopen, toch?

Wat betekent dit voor de huidige editie van Starfinder?

Dit betekent niet meteen het einde van de huidige Starfinder editie, gezien Starfinder Enhanced nog uitkwam in oktober afgelopen jaar. Ook zijn er nog steeds adventures, bounties en organized play scenario’s die uitkomen. Hoelang dit nog duurt, is de vraag, maar waarschijnlijk nog in ieder geval tot de tweede editie uitkomt in augustus 2025.