Als we denken aan RPG’s, dan denken we vaak aan boeken vol achtergrondinformatie, monsters en benodigdheden. Natuurlijk ontzettend fijn om veel informatie achter de hand te hebben, maar het kan hier en daar ook zeker overweldigend zijn. Om een RPG te kunnen spelen heb je vaak helemaal niet zoveel nodig, soms zelfs maar zoveel als 1 pagina aan info. In dit artikel nemen we je mee naar de wereld van one page RPG’s en laten we je een aantal populaire voorbeelden zien.

Wat is een one page RPG?

De naam zegt het al een beetje, maar een one page RPG is een RPG die beschreven staat op een enkele bladzijde. In deze enkele bladzijde wordt beschreven hoe je een karakter maakt, wat je doel is en hoe het spelverloop wordt bepaald. Elke RPG heeft zijn eigen regels en eigenaardigheden en zal op zijn eigen manier die ene bladzijde invullen.

Crash Pandas

In deze RPG van Grant Howitt ben je een wasbeer die samen met zijn vrienden een illegale straatrace in Los Angeles probeert te winnen. Je zult alles op alles moeten zetten om obstakels onderweg te vermijden en uiteindelijk als eerste te eindigen in deze chaotische race in een auto, bestuurd door een groepje wasberen. Alle informatie is te vinden op een enkel A4’tje, die je hier vindt.

Honey Heist

Wie wil er nu niet als beer crimineel op Honeycon aan de slag met de meest belangrijke missie ooit; het stelen van de hoofdprijs? In deze RPG van Grant Howitt is dat precies wat je gaat doen. Op de enkele pagina van deze RPG staat vermeld hoe je je beer maakt, wat de regels van het spel zijn en in wat voor scenario jij en je berenvrienden precies terechtkomen. En natuurlijk het belangrijkste; wat voor hoed je beer zal dragen.

Tiny Tome

Naast losse one page RPG’s zijn er ook verschillende boeken uitgebracht, die verschillende RPG’s bevatten welke worden uitgelegd op een enkele bladzijde. Een mooi voorbeeld hiervan is de Tiny Tome. In dit kleine A5-boek, worden maar liefst 50 RPG’s van verschillende schrijvers weergegeven. Elk spel past op twee bladzijden, wat samen een A4’tje maakt. In dit diverse boek vind je avonturen waarbij je moet ontsnappen, terwijl je probeert niet in een toaster te veranderen, op zoek naar vuilnis voor je harige vrienden en ga je het gevecht aan met je innerlijke demonen.

In dit boek is er voor iedere RPG-speler wel wat wils. Zo kun je aan de slag met horror, fantasie, romantiek en nog veel meer. En doordat alle avonturen kort en bondig beschreven staan krijg je eigenlijk 50 avonturen voor de prijs van 1.

Verzamelboeken

Er zijn in de loop van de jaren veel one page RPG’s uitgegeven. Gelukkig worden deze regelmatig gebundeld in zogenaamde verzamelboeken. Een van deze verzamelboeken is “One year of one-page RPG’s” waar inmiddels al 3 volumes van zijn uitgegeven. De hierboven genoemde Honey Heist en Crash Pandas komen hierin terug, naast een volledige set van gekke, bijzondere en spannende avonturen – alle te lezen op een enkele bladzijde.

Dus ben jij op zoek naar een nieuwe RPG, maar heb je geen zin of tijd om hele boeken door te moeten spitten voor je aan de slag kan? Bekijk dan vooral eens een van de bovenstaande one page RPG’s en je kunt beginnen met spelen zonder ook maar een enkele bladzijde om te hoeven slaan.