Op een zonnige zaterdag begeef ik me naar Koosje om haar te interviewen over haar werk. Sinds kort heeft zij de beslissing genomen om te stoppen met haar opleiding en stage als geschiedenis docent en haar carrière voort te zetten als fulltime DM! Ze geeft sessies in spellenwinkels, waarvoor spelers zich kunnen aanmelden om eens aan te sluiten bij Dungeons & Dragons one shot. Haar one shots bestaan uit een zelfbedacht verhaal (homebrew) en worden ondersteund door het onwijs gave terrein dat ze bouwt. Bij de deur word ik begroet door twee lieve pluizenbollen Tjibbe en Voske, waarmee ze hun woning delen. Eenmaal binnen praten we even over onze creatieve hobby’s, waarna ik onder het genot van een lekker kopje thee Koosje vraag naar haar baan als fulltime DM.

Hoe lang ben je al aan het roleplayen en wat was jouw introductie in de TTPRG?

Dat is alweer een tijdje terug. Zeven of acht jaar geleden had ik een vriendje op de VAVO die D&D speelde. Hij was de DM van de groep en had gevraagd of ik een keer mee wilde doen. Doordat ik altijd enorm fan van fantasy ben geweest, had ik daarvoor al wel eerder van D&D gehoord en was daardoor ook heel enthousiast om het eens te proberen. Met die groep heb ik toen twee sessies meegespeeld. Kort daarna ging het uit met die vriend en was ik een speler zonder DM, maar ik wilde niet stoppen met het spelen van D&D. Met die drive ben ik gaan DM’en en zo een beetje de forever-DM geworden. Zo ging ik van een level twee rogue naar het DM’en van een groep van 7 personen die allemaal nog nooit D&D hadden gespeeld – een uitdaging dus. Ik begon toen ook meteen met homebrew. Achteraf ben ik dus best al lang actief binnen de TTRPG, maar het voelt toch altijd alsof ik beginner ben. Het was een uitdagende keuze, maar achteraf gezien een hele goede beslissing geweest!

De introductie voor mij voor roleplayen ontstond op Deviantart. Daar waren vroeger communities, waarin je veel kon roleplayen. Dit was altijd best wel intens. Denk aan eigen OC (original characters) tekenen en dat soort dingen. Ook hadden we een groep op de middelbare school, waarin er ruimte was om te roleplayen en waarin je ook verhalen kon schrijven. Doordat ik me meer ermee bezig ging houden, kwam ik erachter dat ik mijn eigen werelden en verhalen kon maken waar dingen in gebeuren die ik zelf kon bepalen en deze kon uit uitwerken hoe ik dat wilde. Hierdoor werden voorgeschreven verhalen minder interessant voor mij. Ik ben daar zeker wel van teruggekomen, want er zijn natuurlijk mensen die veel beter zijn in het verzinnen en schrijven van fictie dan ik. Het bedenken en schrijven van verhalen is iets wat ik nog steeds met veel plezier doe.

Jouw introductie tot TTRPG was dus eigenlijk meteen als DM. Wat zette je aan om meteen met homebrew te starten?

Een foto uit de one shot met de tuin en de werkende fontein met licht! De beelden op elke hoek hadden een chip aan de onderkant die met de Arduino konden communiceren voor een puzzel die daarvoor was geprogrammeerd!

Het leuke aan homebrewen is dat je volledig je eigen verhalen kunt opzetten en tot leven kan wekken samen met je groep. Hoewel je het verhaal uiteindelijk met z’n allen maakt, is er een goede basis nodig voor de vertelling. Ik heb altijd veel plezier gehaald uit het schrijven van verhalen en dat past dus best goed bij het maken van homebrew campaigns en one shots. Ik heb veel liefde voor fantasy en het bedenken en schrijven van verhalen en dan is het geweldig, wanneer je anderen mee kunt nemen in een avontuur in jouw wereld!

Wat zette je aan om van DM’en je fulltime baan te maken en wat deed je voordat je fulltime DM werd?

Wat zette me aan? Uiteindelijk denk ik toch wel die one shot met de Discord; dat was wel het moment dat ik de knoop durfde door te hakken. Het was een one shot die ik had opgezet voor een aantal mensen van een Discord-kanaal waar ik in zit. Ik had daar zo veel tijd in gestoken en ik vond het leuk dat ik mezelf er zo makkelijk in kon verliezen. Dat verbaasde mij echt ongelooflijk. Het verhaal van de one shot was zo groot dat ik samen met mijn vriend heb ge-DM’d. Het verhaal van de one shot vond plaats tijdens een bal van het koninklijk huis om het conflict tussen twee groepen op te lossen. Het had een balzaal, een eetzaal en een grote tuin met een fontein die echt werkte! Ik had al het terrein voor de one shot zelf gemaakt. Het was een enorm project, maar het resultaat was geweldig!

Voordat ik fulltime ging DM’en, volgde ik de opleiding voor geschiedenis docent. Ik liep daarbij twee dagen stage op een school, waar ik les gaf aan kinderen. De opleiding zelf was heel erg leuk, ik was er ook goed in en ik had het zeker ook leuk gevonden om daar uiteindelijk mijn baan van te maken! Voor mij was het helaas te veel van hetzelfde: je moet als docent toch de stof overbrengen die staat voorgeschreven en dat is dan voor elke groep hetzelfde. Je zit ook vast aan een gelimiteerd aantal lessen, waarin je die lesstof kunt overbrengen en voor leuke zelfbedachte opdrachten was dan vaak geen tijd. Er was dus voor mij niet genoeg ruimte voor creativiteit in dat vakgebied. Het plezier dat ik dan haalde uit het zelf creëren van verhalen, het maken van terrein en het bedenken van het avontuur was voor mij doorslaggevend om te stoppen met school en het werken naar mijn toekomst als docent en de overstap te maken naar fulltime artist en verhalenverteller. Op dit moment heb ik geen idee waar het naartoe zal gaan, maar dat zien we wel!

Wat zijn jouw werktaken als fulltime DM? Is het alleen het runnen van sessies of vervul je daarnaast ook andere taken?

Gerelateerd aan de TTRPG-hobby maar niet zozeer aan het DM’en zelf, hebben mijn vriend en ik ook nog ons eigen bedrijfje waarmee we dobbelstenen, dicetrays en dice vaults verkopen. Daar zijn we ook dingen voor aan het ontwikkelen, die dus deel uitmaken van mijn dagelijkse werkzaamheden. Voor het DM’en zelf is marketing en het onderhouden van contacten iets wat heel belangrijk is. Onder die marketing valt voornamelijk het contact opnemen met spellenwinkels die geïnteresseerd zijn om sessies van mij in te plannen voor hun klanten. Ook is het posten op sociale media een onderdeel om kenbaar te maken dat ik beschikbaar ben voor het plannen van D&D one shots. Met het sociale media aspect heb ik het meeste moeite, denk ik; daar gaat veel tijd in zitten met het maken van posts en die te promoten.

Naast het runnen van sessies maak ik ook het terrein dat ik gebruik tijdens de sessies. Daar gaat het meeste tijd in zitten. Veel tijd gaat natuurlijk ook naar het schrijven van de one shots. Het maken van het terrein en het schrijven zijn wel mijn favoriete onderdelen van de voorbereiding, dus het is niet erg dat dat veel tijd in beslag neemt. Ik besteed veel aandacht om het terrein stevig te maken, maar ook zo in te richten dat het makkelijk uit elkaar kan om het mee te nemen naar de locaties.

Je speelt nu voornamelijk in spellenwinkels. Zie je jezelf in de toekomst ook als pay-to-play DM voor one shots en campaigns?

Ik ben heel erg in fases aan het ontwikkelen. Mijn doel is dat de spelers dezelfde diepgang en betrokkenheid ervaren als bij een campaign, maar altijd in de vorm van one shots. Dus dat er wel ruimte is voor ontwikkeling van je karakters en dat je ontdekt wat andere karakters kunnen doen, ondanks dat je misschien elke keer dat je meedoet met nieuwe mensen rond de tafel zit. Het gevoel van die afwisselende groepen kan gerelateerd worden aan het idee van een MMORPG: alsof je Runescape in het echte leven aan het spelen bent. Dat aspect wil ik niet verliezen door elke week met vaste mensen rond een tafel te gaan zitten.

Dus mijn stijl van sessies zal altijd in de vorm van one shots zijn of eventueel een kort avontuur met enkele episodes. Ik heb namelijk langere one shots geschreven die ongeveer 8 uur duren. Dat is geen ideale one shot lengte om voor een publiek in een spellenwinkel te runnen, maar is bijvoorbeeld wel ideaal als een drie-sessie-avontuur. Hiervoor plan je dan drie data in, waarmee je met dezelfde groep zit. Maar deze grotere sessies omvatten ook veel informatie en door de verschillende mogelijkheden nodigen deze uit om weer eens te duo-DM’en. Een optie die ik zelf heel erg waardeer. Met twee DM’s kun je, wanneer je een grotere groep hebt, makkelijk de party in tweeën delen en beide door laten spelen.

Ik zie er ook wel iets in om misschien een soort van adventurer’s guild systeem op te zetten binnen mijn sessies. Op deze manier kun je ook ontwikkelingen doormaken met je karakter en deze levelen, zodat je de volgende keer meer kan doen met een one shot die voor hogere levels is bedoeld. Zo is er ontwikkeling in je karakter en ervaren de spelers nieuwe aspecten van hun classes. Er is dan meer ruimte om iets met de achtergrond van je karakter te doen, waarvoor tijdens een enkele one shot niet altijd ruimte is. Op deze manier kan je dus spelers binnen groepen afwisselen, doordat er bij elke quest een andere groep aan tafel zit.

In welk systeem speel je en wil je in de toekomst ook andere systemen proberen? Zo ja, naar welke kijk je dan het meeste uit?

Huidige sessies speel ik met Dungeons & Dragons 5th edition. Ik ben met dit systeem begonnen en heb er daardoor ook de meest ervaring mee. Ik ben nog niet veel naar andere systemen uitgeweken, omdat D&D mij de ruimte geeft om te doen wat ik wil. Ik moet toegeven de huidige regels van D&D al wel met een korreltje zout te nemen en hier en daar al aanpassingen te maken wanneer ik net iets anders wil doen. Ik gebruik alleen de mechanics van 5e die voor mijn verhaal werken en goed uitpakken voor wat ik probeer te vertellen in mijn homebrew settings.

Ik weet dat er makkelijkere systemen bestaan, die gericht zijn op kinderen. Die zou ik wel eens willen onderzoeken om me weer terug naar dat pad te leiden. Voor nu is het framework van het D&D-systeem voor mij ideaal om de doelgroep aan te spreken die ik wil aanspreken, omdat de meeste mensen die nieuw zijn in de TTRPG’s toch vaak wel gehoord hebben van D&D. Doordat ik homebrew speel, gebruik ik ook alleen de mechanics van het systeem en niet zozeer de andere bronnen, zoals monsters en settings. Het systeem zorgt ervoor dat ik kan vertellen wat ik wil vertellen maar als er andere systemen op mijn pad komen die makkelijker te begrijpen zijn en sneller uit te leggen is, zou ik die zeker overwegen.

Wat is je favoriete roleplaymoment? Kun je beschrijven wat er gebeurde en waarom specifiek dat moment je zo aanspreekt?

Oh dit is wel een moeilijke vraag omdat ik zoveel, echt zoveel, mooie momenten al heb mogen beleven! De eerste die me te binnen schiet is een moment van een van de eerste sessies die ik zelf gerund had. Het was een puzzel die een deur bevatte die vuur spuwde. De party heeft toen op magische wijze die deur verleid. De deur had ook een gat waar ze hun hand in moesten steken, waar de party toen een seksuele innuendo van hadden gemaakt. Het was natuurlijk de bard die dat gat dan weer als ideaal versierobject zag en dan zo’n situatie kan creëren. Echt een typisch voorval voor D&D: het niet voor elkaar krijgen een deur te openen en deze dan maar te verleiden.

Er zijn nog twee andere niet-roleplay gerelateerde momenten die ik ook echt wel tof vind. Ik vond het geweldig toen mijn moeder meespeelde met een van mijn one shots. Ze is zelf hardcore Catan-speler, maar heeft toen dus ook de stap gemaakt naar TTRPG’s en dat is geweldig om te zien. Er was ook een meisje met haar vader bij een van mijn avondsessies. Haar vader was alleen mee, omdat het wat laat werd en hij had zelf geen karakter. Hij zat achter haar om een beetje op te letten, maar werd steeds fanatieker aan de tafel dat hij haar tips ging geven over d’r schouder. Dat meisje zat er ook helemaal in en verkondigde als de heerlijke puber die het is dat ze het zelf allemaal heel goed wist. Heerlijke momenten dat! Op deze manier zet het andere mensen weer aan om het ook eens te proberen, ondanks dat ze er eerst geen affiniteit mee hadden.

Hoe ga je om met moeilijke spelers of karakters?

Wanneer je met vreemden speelt, is voorkomen beter dan genezen. Aan het begin van de sessie of zelfs in de advertentie moet je al duidelijk aan geven wat de grenzen zijn en wat je niet tolereert als DM. Omdat mensen betalen voor een sessie, wil je wel dat ze het naar hun zin hebben maar dat geldt voor iedereen aan de tafel. Wanneer er dus een speler is die het voor de andere verziekt, is dat niet prettig. Ik hanteer daarom ook een zerotolerancebeleid: wanneer een speler de grenzen te buiten gaat die duidelijk aan het begin van de sessie zijn vastgesteld, dan vraag ik ze om de tafel te verlaten.

Je speelt natuurlijk met veel verschillende mensen en iedereen heeft zijn eigen grenzen en eigenschappen. Sommige mensen zijn gewoon bepaalde spelers, waar andere mensen weer niet mee kunnen spelen en anderen juist weer wel. Wanneer bepaalde dingen niet gewenst zijn, moet je daarin gewoon duidelijk zijn en aangeven dat er geen ruimte is voor discussie. Je zou wel kunnen zeggen dat ik dan in mijn docentmodus schiet en met de situatie om ga alsof het vervelende pubers zijn. Het doel is dat iedereen het naar hun zin heeft, dus ook de min/maxers ruimte hebben om te doen wat hij wil en ervaren dat ze de held zijn in het verhaal.

Hoe ziet jouw huidige rooster/agenda eruit?

Huidig staat er helaas niks op de agenda, want we zitten thuis even in een verbouwing. Gelukkig heb ik niet de druk om geld te moeten verdienen, wat echt wel een privilege is.

Eind juli gaat de spellenwinkel weer open waar ik al vaker sessies heb gehouden en dan zullen we gaan sparren over wanneer de eerstvolgende sessie zal plaatsvinden. Ik schat dat binnen een maand na de opening van de winkel de eerste sessie weer zal plaatsvinden. Ik zal dan twee keer in de week een sessie houden: een keer in de avond voor volwassenen en een keer in de middag in het weekend voor jongeren tussen de 12-18 jaar.

Voor die datum zal ik dan alle one shots hebben uitgeschreven, hebben voorbereid en aan de hand van het animo van de sessies kan ik die dan rouleren. Omdat in het maken van terrein best veel tijd en geld gaat zitten, wil ik de one shots waarin ik die stukken gebruik kunnen hergebruiken om op die manier de kosten eruit te halen.

In de toekomst wil ik zeker uitbreiden naar meerdere spellenwinkels. Ik heb er al twee in mijn hoofd waar ik graag sessies zou willen houden, maar ik wil bij hen met iets concreets aan kunnen komen. Ik zal dus wat sessies uitwerken en ervaring opbouwen en dan contact met hen opnemen.

De spelletjeswinkel waar ik nu dus sessies hou – The Game Inn -, daarmee heb ik gewoon een goede band en goed contact, waardoor ik dus gemakkelijk sessies kan inplannen. De sfeer is daar ook heel prettig en de mensen die er werken zijn geweldig. Daarom gaat daar dan ook wel echt mijn voorkeur naar uit, omdat je enigszins weet wat je kan verwachten. De spelers waarvoor ik daar sessies heb gegeven, zijn ook heel enthousiast geworden van het spelen en ik hoor van de eigenaren van de winkel dat mensen vaak vragen naar wanneer de volgende sessies zullen plaatsvinden – dat is superleuk om te horen!

Ik moet ook rekening houden met de locatie van winkels waar ik eventueel kan spelen, want de hoeveelheid terrein die meegaat naar de locatie maakt het lastig als de auto niet gemakkelijk voor de deur van de winkel kan staan. Ik ben zeker wel van plan om 2 à 3 one shots per week te gaan geven in winkels. Het doel voor mij is om zelf een ruimte te hebben die ik kan inrichten en daar sessies te kunnen runnen.

Wat voor activiteiten doe je buiten D&D om?

Buiten het fulltime DM’en heb ik voornamelijk hobby’s die TTRPG-gerelateerd zijn. Ik maak zelf gietharsen dobbelstenen die ik ook verkoop. Ik hou van fotografie en gamen. Ook hebben we twee honden die ik verzorg en waarmee ik ga wandelen. Daarnaast ben ik bezig met leren van het programmeren van Arduino, zodat ik mijn terrein kan verlichten en puzzels kan integreren. Daarnaast doe ik ook aan houtbewerking. Ik kan blijkbaar een badkamer tegelen; daarvoor ben ik alleen niet in te huren, want het heeft wat trauma’s gecreëerd. Ook hebben we een 3D-printer die ik gebruik voor het printen van onderdelen voor het terrein en waarvoor ik ook zelf 3D-modellen maak op de computer om deze dan vervolgens te printen en af te werken. En natuurlijk mini’s verven!

Waar kunnen we je vinden?

Voor sessie ben ik te vinden in The Game Inn in Nieuwekerk aan de IJssel. In die winkel worden binnenkort ook mijn dobbelstenen verkocht! Ook kan je onze houtbewerkingsprojecten vinden op onze website: www.tibbysvault.com. Voor het volgen van mijn D&D-gerelateerde activiteiten heb ik een Discord-kanaal gemaakt. Hier zullen foto’s van de voortgang van terrein worden geplaatst en updates over waar en wanneer mijn volgende sessies zullen zijn.

Met mijn sessies en het terrein dat ik maak wil ik iets bijzonders leveren. Ik wil dat het bijwonen van een sessie een ervaring wordt die mensen niet snel zullen vergeten. Het gezicht van je spelers wanneer ze het terrein zien, is gewoon echt geweldig en maakt het het waard om daar tijd aan te spenderen!

Wil je je ook aanmelden voor een van Koosje haar sessies? Houd dan de website van de The Game Inn in de gaten of join haar Discord-kanaal!