Wil jij een TTRPG spelen en tegelijkertijd dingen over het heelal en de ruimte leren? Dat kan in het avontuur The Lost Universe van NASA (ja, je leest het goed; de NASA van de Hubble Telescoop en alle indrukwekkende informatie over het heelal)! Dit avontuur is compatibel met D&D 5e, maar kan ook gespeeld worden in een ander systeem. Het avontuur is geschikt voor 4 tot 7 spelers en characters van level 7-10. Het avontuur zou te spelen moeten zijn in een sessie van ongeveer 4 uur.

Het eerste TTRPG-avontuur van NASA nodigt je uit om het op te nemen tegen een klassieke schurk – een technologiestelende draak – terwijl je ook wetenschappelijke kennis en vaardigheden opdoet en toepast! Samen met de groep ga je uitdagingen aan en begin je een spannende zoektocht om meer kennis over ons universum op te doen.

Het avontuur The Lost Universe is ontworpen door Christina Mitchell, senior productiespecialist bij het NASA Goddard Space Flight Center. Het is een 43-pagina tellend avontuur dat zich afspeelt in Aldastron, een stad op de planeet Exlaris. Volgens de website van NASA zijn zowel astronomische onderzoekers als de Hubble-telescoop plotseling verdwenen en is het aan een groep moedige avonturiers om het mysterie te ontrafelen.

Mitchell heeft indrukwekkend veel werk gestoken in de wereldopbouw. Ze legt uit dat de planeet Exlaris magie ontwikkelde door “het vermogen om de energie van het vacuüm te benutten, de energie die het universum om hen heen vult.” Toen een zwart gat Exlaris de leegte van de ruimte inslingerde, konden de magiërs van die wereld een totale catastrofe voorkomen door een stabiele barrière rond de hele planeet te creëren. De samenleving kon zich heropbouwen vanuit de chaos en richtte vijf grote steden op, elk met een eigen astronomisch onderzoeksgebied, variërend van astrofysica en biologische systemen tot sterrenkunde en luchtvaart.

Kaart van Aldastron: de stad waar de focus ligt op Astrofysica. Tevens de locatie waar het avontuur plaatsvindt.

Alsof dat nog niet genoeg is, staan de appendices van het avontuur vol met afbeeldingen die door Hubble en andere telescopen zijn vastgelegd en die de schoonheid van het universum weergeven. Ook vind je er doorsnedediagrammen van de telescoop en talloze links naar NASA-webpagina’s die vacuüms, donkere materie en zwaartekrachtlens uitleggen. Ook bevat het document biografieën van Nancy Grace Roman en Edwin Hubble en vind je er ook een sepiagetinte kaart van de setting van het avontuur. Ze zijn echt all out gegaan met dit avontuur.

Dus wil jij met je groep achterhalen wat de oorzaak is van de mysterieuze verdwijning van de Hubble-telescoop en zijn onderzoekers? Ga dan naar de website van NASA om daar het avontuur te downloaden en reis met je groep af naar de planeet Exlaris!

Afbeelding uit het avontuur met uitleg over zwaartekrachtlens (gravitatielens)