Wizards of the Coast (WotC) kondigde tijdens de D&D Celebration 2021 aan dat de huidige regels van Dungeons & Dragons een update zullen krijgen als onderdeel van het vijftigjarig bestaan van de franchise. Dit betekent dat de drie basisboeken Player’s Handbook, Dungeon Master’s Guide, en de Monster Manual nieuwe versies zullen krijgen in 2024.

Tijdens het Future of D&D-panel tijdens de D&D Celebration 2021 werd aangekondigd dat er een aantal grote aanpassingen zullen zijn aan de 5e editie regels. Helaas zijn er nog geen specifieke details gegeven, maar WotC heeft aangekondigd spelers vragenlijsten te sturen om zo spelers hun invloed te laten uitoefenen op de verandering van de 5e editie regels. Ook hebben de makers aangekondigd dat de nieuwe regelboeken bruikbaar zijn met de huidige boeken. Zo zullen de huidige en nog opkomende boeken in de 5e editie niet achterhaald raken in 2024.

Fans hebben deze nieuwe versie van D&D gedoopt tot versie 5.5, als een referentie naar hoe destijds de 3e editie een nieuwe iteratie kreeg halverwege zijn levensduur en officieel 3.5 werd genoemd. Voor nu heeft de nieuwe aanpassing van de 5e editie nog geen officiƫle naam gekregen. Daarnaast zijn vele fans al aan het speculeren welke aspecten van hun geliefde spel aangepast zullen worden en welke aanpassingen ze zelf graag zouden willen zien.

Als de veranderingen vergelijkbaar zullen zijn met die zijn gemaakt met de stap naar 3.5, dan kan er van alles gebeuren. Het is mogelijk dat het skills en feats-systeem op de schop gaat en dat er spells zullen worden aangepast of misschien wel worden verwijderd. Ook kan het zijn dat sommige monsters nieuwe eigenschappen zullen krijgen en dat het gevechtssysteem wordt uitgebreid. Dit zijn voor nu allemaal nog speculaties; op de daadwerkelijke plannen en ontwikkelingen zullen we moeten wachten op nieuws vanuit WotC.

Voorheen introduceerde WOTC een nieuwe versie van D&D wanneer ze merkte dat spelers minder geinteresseerd raakte in hun producten. Doordat ze zagen dat er minder betrokkenheid is, er minder wordt verkocht en er ook minder content wordt uitgebracht. Eigenlijk dus zodra de uitgever verlies aan het draaien is. Maar in tegentelling is 5e sterker aanwezig dan ooit.

Het wordt onderteund door een enorme culturele vloedgolf, van enorm populaire podcasts als The Adventure Zone en Critical Role tot mainstream vertegenwoordigingen zoals in Stranger Things, en beroemdheden die bekend maken dat ze D&D fans zijn zoals Terry Crews en Steven Colbert. Dit laat zien dat D&D nog nooit zo populair of cultureel relevant is geweest dan nu.

De specifieke datum waarop deze nieuwe boeken zullen komen, is nog niet vastgesteld. WotC heeft laten weten dat er meer informatie over de nieuwe boeken volgend jaar zal komen in combinatie met aankondigingen over andere boeken die gepland staan.