Nadat je in een vorig artikel had geleerd over batch painten om sneller door je stapels miniatures heen te komen, was je natuurlijk wel even bezig. Maar op gegeven moment is die berg grijs plastic weg en heb je nieuwe miniatures nodig. Je kunt ze natuurlijk gewoon kopen, maar voor een hoop mensen gaat op gegeven moment de neiging om een 3D-printer te kopen toch spelen. Ze zijn tegenwoordig een stuk goedkoper en je kunt, als je er éénmaal eentje hebt, voor een habbekrats een miniature painten die in de winkel makkelijk 20 euro kan kosten. Maar hoe begin je met 3D-printen en waar moet je op letten?

Soorten 3D-printers

Het klinkt best simpel. Ik haal een 3D-printer en ik begin met miniatures printen maar voor je überhaupt kunt beginnen, moet je eerst weten wat voor soort printer je nodig hebt. Naast het feit dat er concurrenten zijn zoals Anycubic en Elegoo, is er nog een veel belangrijkere distinctie te maken. Niet elke 3D-printer is namelijk hetzelfde. Grofweg gezegd zijn er twee verschillende soorten, die voor hele andere dingen nuttig zijn.

Deze Anycubic is een voorbeeld van een PLA printer

De PLA 3D-printer

Een PLA (polylactide) printer werkt met een filament die je door een verhitte nozzle heen voert, die daarna laag voor laag gesmolten plastic plaatst om een print op te bouwen. Het is een techniek die al wat langer bestaat en het is ondertussen niet zo heel duur meer om mee te beginnen. Maar let op: deze techniek is een stuk minder geschikt voor miniatures. Door de manier van printen zie je een stuk eenvoudiger ‘layer-lines’, de lagen waar de printer laag voor laag heeft geprint. Een expert zal misschien dit grotendeels kunnen voorkomen door hun 3D-printer helemaal te finetunen, maar zelfs dan nog zal waarschijnlijk een resin printer een stuk beter werken voor miniatures. Waar een PLA-printer een stuk beter werkt, is in terrain. Gebouwen, bomen, dat soort grotere voorwerpen zijn waar een PLA-printer prima werk kan leveren.

Op een grotere print merk je de layer lines een stuk minder erg en kan je het eventueel ook nog een beetje schuren om de boel nog wat netter te krijgen. Op een klein miniatuurtje van je rogue gaat dat een stuk minder lekker.

  • Voordeel: Zowel de printer als het materiaal zijn over het algemeen goedkoper. Dit maakt het prima geschikt voor grote projecten, zoals een hele dungeon 3D-printen.
  • Voordeel: Filament stinkt over het algemeen een stuk minder erg, waardoor je minder last hebt van deze printer in je hobbykamer.
  • Voordeel: Schoonmaken is een stuk makkelijker. Soms heb je wat gesmolten filament die je uit een nozzle moet peuteren, maar het is een stuk fijner dan een lading resin over je vloer.
  • Voordeel: Het is iets makkelijker om mee te beginnen als complete beginner.
  • Nadeel: Het printen duurt een stuk langer. Een kleine miniature die op een resin printer in een uur klaar is, kan op een PLA-printer stukken langer duren, omdat deze printer eigenlijk pixel voor pixel print.
  • Nadeel: Niet echt geschikt voor kleine details, want die layer lines ga je zien.
Deze Elegoo is een voorbeeld van een resin 3D printer

De resin 3D-printer

Een resin printer werkt op een compleet andere manier. Op de bodem van de 3D-printer zit een lcd-scherm dat uv-licht doorlaat in de vorm van een laag die je wilt printen, wat schijnt in een bak vol uv-resin. Laag voor laag trekt de buildplate op deze manier een hele print uit de bak resin naar boven, totdat uiteindelijk je gehele print (ondersteboven) aan de build plate hangt.

Deze techniek is stukken beter voor gedetaileerde miniatures, want met de juiste instellingen zie je bijna geen bewijs van layer lines. Zelfs een gemiddelde beginner kan na wat oefenen waarschijnlijk een gedetailleerdere mini printen dan een ervaren gebruiker op een PLA-printer.

De resin zelf is vaak duurder dan een rol aan filament, dus een heel gebouw ermee printen gaat een dure grap worden. Maar voor een miniature van je elf druid is een resin printer perfect.

  • Voordeel: De printer print razendsnel. Doordat je een hele laag in 1 keer print, maakt het niet uit hoeveel miniatures je tegelijk print. Alleen de hoogte van de print, bepaalt de snelheid.
  • Voordeel: De details zijn superscherp.
  • Nadeel: Sommige resins kunnen extreem stinken dus als je een stinkende resin hebt, staat deze printer niet handig in je hobbykamer.
  • Nadeel: Opruimen kan een zooitje worden met resin, vooral als er een print fout gaat en je alle resin moet vervangen.
  • Nadeel: Je hebt wat meer expertise nodig om echt goede prints te maken, tenzij je altijd pre-supported miniatures gaat printen.
Een voorbeeld van wat geprinte miniatures van Heroforge

Is een 3D-printer juist voor mij?

Of een 3D-printer iets is waar jij in zou willen investeren, is natuurlijk een keuze waar wij je verder niet bij kunnen helpen. Maar als je dit artikel hebt gelezen, dan is het waarschijnlijk al wel iets waar je langer over nadacht (of je bent een extreme fan van onze artikelen, dat kan natuurlijk ook). Voordat je de aanschaf gaat maken, bedenk eerst goed wat je het meeste wilt gaan printen. Het is zonde om voor een goedkopere PLA printer te gaan en er daarna achter te komen dat je lading orcs die je wilde printen meer op een soort spaghettimonster lijkt. En 25 euro aan resin besteden om een gebouwtje te printen, daar zit waarschijnlijk ook niemand op te wachten.

Maar met de hoeveelheid Patreons en sites waar je tegenwoordig miniature STL’s kunt kopen en de extreme groei van sites als Heroforge waar je je hele eigen miniature kan designen, is de kans dat jouw D&D-tafel kan profiteren van een 3D-printer tegenwoordig wel redelijk groot.

Als je besluit om er eentje te halen en je wat coole dingen hebt gemaakt, laat het ons dan zeker weten. In het #arts-and-crafts channel van onze Discord zien we jouw creaties graag tegemoet.